Zo, is dat alweer 10 jaar geleden, dat we een van de beruchte Vera-medewerkersfeestjes hebben gehouden in en rond het gebouwtje van Scoutinggroep De Havik, achter studententennisclub Veracket aan het Blauwborgje. Tot ieders verrassing kun je aan het eind van het feest gewoon de zanger zijn bij een vet rockende beukband, gevormd door de Veranen Manuel, Alco, Joop en El. De PunkRockHeavyMetalKaraokeBand is geboren! De feestende Vera-meute heeft de volle potentie van de underground feestmix van punk, rock, metal en alles daartussen meteen door. Aan alle kanten wordt er luidkeels toegejuichd, meegezongen, geschreeuwd en - toegegeven - ongegeneerd gelald. Wat een feest! Menigeen fietst de nachtelijke weg terug naar huis in ongeveer drie keer de normale afstand.

Alco en Manuel hebben het jaar daarvoor op vakantie in New York de allereerste PRHMKB aan het werk gezien en reizen razendenthousiast naar Nederland terug. Dat willen wij ook! Zo gezegd zo gedaan. Ex-Skelter gitarist Alco leert drummen, bassist Manuel blijft bij zijn instrument, geboren ceremonie-meester en Vera-orakel El wordt MC om de nieuwbakken zangers te ondersteunen en oude vriend en meestergitarist Joop complementeert het gezelschap. Sporadisch geeft de band in het begin vooral op Vera-feestjes act de presence.

Al snel komt ook ex-Skelter bassist Peter bij de band, maar nu op gitaar. Er wordt ook een streven in het leven geroepen: er moeten minstens 100 nummers komen! En er moet wat meer en ook buiten Groningen worden opgetreden. Of dit El teveel wordt, weet ik niet, maar feit is dat er daarna een andere geboren ceremonie-meester ten tonele verschijnt, voormalig theaterdier Hans. Diens ferme hand houdt sindsdien alle PRHMKB optredens bij elkaar.

Er komen echter meer bezettingswisselingen en in 2007 vind ik mezelf zowaar terug in de line-up van de vriendenclub PRHMKB. Als gitarist. Joop is nu bassist, Manuel vertrekt om baantechnische redenen helaas naar Amsterdam. Nu maak ik zelf onderdeel uit van het circus. Het is altijd lachen geblazen rond en tijdens de optredens. Lekker veel flauwe grappen, Hey Dude van Beatallica in de auto, Lingopubliek naäpen voor het verkeerslicht, de vele imitaties en gekke stemmetjes van Peter, de sfeer is altijd goed.

Met het publiek gaat het altijd hetzelfde. Aanvankelijk nog wat terughoudend. Eerst maar wat drank. Dan merken de eerste waaghalzen hoe leuk het is. Meer drank (dat elke deelnemer een ferme slok whiskey krijgt helpt zeker). Dan is de meute niet meer weg te slaan van het podium en gaat het door tot in de kleine uurtjes. Hoogtepunten zijn voor mij de twee Vera-optredens die ik meemaak in 2007 en 2009. Beide keren is er een half uur vantevoren nog weinig volk. Het zal toch niet? Maar dan. Rijen voor de deur. Volle bak. Massaal meezingen, stage-diven en crowdsurfen. Meer dan tweeëneenhalf uur staan we op het podium. Het dak gaat er af!

Ik houd het na het Vera hoogtepunt in 2009 voor gezien. Het streven van over de 100 nummers is nobel, maar ik heb me verkeken op de continue hoeveelheid huiswerk die daarmee gepaard gaat. Ik zal de gezelligheid missen en heb respect voor de opvolgers van mij en Joop (die ook in 2009 vertrekt), gitarist Rinze en bassist Igor, die beiden ooit in Hophead speelden. Zij hebben wel de magische grens van de 100 nummers weten te doorbreken. Dankzij bassist Igor, die ook boekingsagent is, wordt er nu meer opgetreden dan ooit. Van de allereerste bezetting op dat Verafeestje in 2004 is nu alleen drummer Alco over, maar de PRHMKB dendert al 10 jaar lang onverminderd hard door. Tijd voor een speciaal jubileumoptreden van de ultieme alternatieve feestband! Kies een nummer uit op www.letsgotohell.nl, spring op het roemruchte Vera-podium en Shout it out loud!!!

Dikkie.