Mensen willen mij af en toe nog wel eens vragen wat ik wil worden als ik later groot ben. Er van uitgaande dat ik mijn 1.60 m. niet meer voorbij zal groeien zal dat moment nooit komen, maar ondanks dat doe ik nog altijd graag mijn best om een mooi antwoord op die vraag te geven. Bijvoorbeeld dat ik degene wil zijn die muziek voor reclames selecteert. Als dat een bestaand beroep is, dan zijn er momenteel een paar muziekliefhebbers in die sector aan het werk: niet zelden valt er tijdens reclames een band te horen die even later in Vera staat. En dat is ook bij Radical Face het geval.

Als je in Google ‘muziek in reclame’ intypt kom je al op de eerste pagina berichten tegen over een Nikon reclame. Veel mensen schrijven in deze berichten dat ze geraakt worden door de door Nikon gebruikte muziek en willen weten welk nummer ze horen. Het gaat hier om ‘Welcome Home’ van Radical Face. Nou bereik je als band via een reclame gegarandeerd al heel wat huiskamers, maar dit nummer sloeg zo aan dat men er gericht naar op zoek ging en het werd via Youtube en Facebook zowaar een hit. Ik vraag me af waartoe die reclame meer heeft bijgedragen, tot de verkoop van Nikon camera’s of  van de muziek van Radical Face.

Radical Face is een soloproject van de uit Florida afkomstige Ben Cooper, die daarnaast onder andere in Electric President en Iron Orchestra actief is. Waar laatstgenoemde projecten wat elektronisch en een klein beetje experimenteel getint zijn, maakt Cooper onder de naam Radical Face prachtige folkliedjes. Net zo melodieus als Other Lives en Bon Iver maar dan minder ijl, Radical Face klinkt wat steviger en warmer. Maar bovenal gewoon echt heel erg mooi.

Dankzij de  reclame van Nikon heeft het grotere publiek Radical Face ontdekt, maar jij was er wellicht al veel eerder bij. Welcome Home staat namelijk op het al in 2007 uitgebrachte album ‘Ghost.’ Op dat debuut staan meer mooie liedjes, maar wist veel mensen blijkbaar niet echt te overtuigen. Dat doet het uit 2011 stammende ‘The Family Tree: The Roots’ echter wel. Je komt dit album niet zelden in een jaarlijstje tegen en bij mij wint het ook nog steeds aan draaibeurten. The Roots is het eerste (en zeer meeslepende) deel van The Family Tree trilogie. Deel twee en drie zijn nog niet uitgebracht en zullen respectievelijk ‘Branches’ en ‘Leaves’ gaan heten, hopelijk krijgen we vanavond een voorproefje van het vervolgverhaal.

Een dag voor zijn optreden in Vera zou Radical Face in Bitterzoet in Amsterdam staan. De kaartverkoop daarvoor ging zo hard dat het concert verplaatst is naar Paradiso. In Vera kan het dus ook nog best wel eens druk gaan worden. Dat is al een goede reden om op tijd te komen, maar naast het vermijden van drukte bij de deur pak je dan ook nog eens een optreden van een knappe, jonge Engelsman mee. Zijn naam is Benjamin Francis Leftwich en ook hij maakt mooie, betoverende folkliedjes met een licht hese en hoge stem. Hij stond al op Eurosonic, waar ik hem helaas gemist heb. Vanavond staan er gelukkig geen tientallen bandjes tegelijk geprogrammeerd dus kunnen we in alle rust van deze twee prachtige bands genieten. Ik zie geen reden om naar een andere locatie te rennen vanavond.  

- Marinke