Wow, namen van legendarische melodieuze jaren 70 punkbands als The Adverts, The Buzzcocks en The Dickies, maar ook iets als het latere Moving Targets schieten door me heen, terwijl ik luister naar de platen van Radioactivity uit Denton, Texas. Liefhebbers van Jay ReatardThe Hex Dispensers of The Spits zullen ook niet teleurgesteld raken bij het beluisteren van Radioactivity. Precies de goede mix van perfecte popsongs onder een lekkere vuige laag van garage en punk. Niet alleen kun je Radioactivity vergelijken met de illustere voorgangers, je kunt ze er moeiteloos tussen plaatsen. Zet ze samen in een playlist en er komen onophoudelijk geniale nummers langs, die zich na één keer luisteren meteen al in je hoofd nestelen om daar niet meer uit te verdwijnen. Zonnig met een donker underground randje. Een ideaal concert om er direct na de zomerstop mee in te knallen.

De helft van Radioactivity komt uit The Marked Men, waarin songwriters Jeff Burke (zang/gitaar) en Mark Ryan (zang/gitaar) de wereld laten kennismaken met hun talent voor het maken van uiterst aanstekelijke en tegelijk jagende punksongs. The Marked Men komt in 2002 weer voort uit het meer op garagepunk en rock'n'roll geënte The Reds op het roemruchte Rip Off Records. De muziek van The Marked Men wordt samen met een band als The Riverboat Gamblers wel aangeduid als de 'Denton sound' . Ik denk daarom niet dat het toevallig is, dat Moving Targets frontman Kenny Chambers van Boston naar Denton is verhuisd, maar dit totaal terzijde. Jeff Burke gaat echter in 2010 een aantal jaren in Japan wonen en dat betekent in feite het einde van The Marked Men.

In Japan richt Burke samen met lokale punkers Hashimoto, Isao Fujita en Seiko Harada The Novice op. De band bestaat maar tot 2012 als Jeff Burke terugkeert naar Denton. Bij de enige gelijknamige single van de band, "The Novice" (pas in 2013 uitgebracht) staat deze zeer accurate beschrijving: "Short, choppy, fast, catchy buzzsaw pop, with the perfect balance of melody and grit." Dit gaat ook op voor Radioactivity, want de band is eigenlijk een voortzetting van The Novice. Bij terugkomst in Denton gaat Jeff Burke weer samenspelen met Mark Ryan (nu op bas). Samen met Bad Sports duo  Gregory Rutherfield (drums) en Daniel Fried (gitaar) is Radioactivity een feit.

Op debuutplaat 'Radioactivty' (2013) is de erfenis van The Marked Men nog goed te horen, hoewel Jeff Burke nu voornamelijk de songs voor de band schrijft. Op opvolger 'Silent Kill' (2015) zijn steken de songs nog inventiever in elkaar, terwijl het geheel een iets meer duister randje heeft gekregen. Na de single 'Infected' (2017) is nu het wachten op de volgende lading garagehits.

Vooraf zijn Daniel Fried en Gregory Rutherfield al lekker warmgespeeld in Bad Sports, eveneens afkomstig uit Denton. Samen met zanger/gitarist Orville Neeley (ook OBN III's) hebben ze een iets ruigere sound dan in Radioactivity. Het woord 'stoempen', in dergelijke gevallen gebruikt door Vera- programmeur PePr, komt meteen in mijn hoofd bovendrijven.  Ook Bad Sports is grotendeels beïnvloed door jaren 70 punk- en protopunkbands. Aanvankelijk klinkt de band op debuutplaat in 2008 als een mix van The Stooges, The Ramones en The Saints, veel garage en een beetje 70ies hard rock. Smakelijke kost, helemaal als deze lekker rauw en live wordt opgediend.

De lijn wordt grotendeels voortgezet op 'Kings of the Weekend', maar op  'Bras' (2013)  en de EP 'Living with Secrets' (2016) vinden we steeds meer uiteenlopende invloeden, nog wel uit ongeveer dezelfde hoek - punk/protopunk. Zoals bijvoorbeeld The Dead Boys en The Dictators, maar stiekem kijken om die hoek ook Lou Reed en Television mee. Op 'Constant Stimulation' (2018) werkt Bad Sports de songs nog verder uit, zonder de rauwheid uit het oog te verliezen. Ik moet zelf hier en daar denken aan The Riverboat Gamblers, maar het kan ook zijn dat het veranderde smoelwerk Bad Sports meer eigen maakt. Ben benieuwd hoe dit live uit de speakers gaat knallen.

Vorig jaar werd vanuit deze plek ook al vermeld, dat Radioactivity/Bad Sports-gitarist Daniel Fried een druk avondje zou hebben tijdens het toenmalige Radioactivity/Bad Sports concert, maar nu overdrijft hij helemaal. Want ook aan het begin van de avond zien we hem op het podium met TV's Daniel. In dit solo project vinden we Fried terug op synth en zang, live omringd door leden van Rise Against, The Well, Drakulas, OBN III's en Leather Girls. Er is nog maar één single verschenen, 'Maybe We'll All Die' (2019), waarvan de titel de huidige tijdsgeest in ek geval goed samenvat. "TV's Daniel funnels the Soft Boys, TRIO, early Psychedelic  Furs, and the fringes of Britpop and art-rock through decades of punk record collector scum knowledge.", lees ik ergens. En ook: "If  they're not known as a supergroup of talented Texas musicians, they can at least take claim of the best dressed band in  Austin. " Voorwaar iets om naar uit te kijken!

Dikkie.

Timetable:
TV's Daniel: 21.00
Bad Sports: 21.35
Radioactivity: 22.15