Tussen 2003 en 2009 speelde The Marked Men uit Texas liedjes die onder stroom leken te staan. Muziek die uit elkaar leek te springen van de energie en geldingsdrang, ternauwernood bij elkaar gehouden door razendknappe melodieën en superstrak spel. De band kreeg wat je noemt cultstatus, maar na zes jaar gingen de bandleden gingen hun eigen weg. Uit één van de afzonderlijke delen van die band ontstond Radioactivity, het nieuwe project van zanger/gitarist Jeff Burke. Muzikaal precies in het verlengde van The Marked Men en minstens even goed.

Radioactivity bestaat uit naast Burke ook uit bassist Mark Ryan en die twee kennen elkaar nog uit diezelfde The Marked Men. In de periode tussen beide bands woonde Burke in Japan. Toen hij in 2012 terugkeerde naar Denton, Texas, had hij een koffer vol nieuwe met nieuwe liedjes bij zich. Burke en Ryan kwamen elkaar weer tegen, herinnerden zich dat ze samen bijzonder leuk muziek konden maken en gingen verder waar ze waren opgehouden.

Drummer Gregory Rutherfield en gitarist Daniel Fried kwamen aan boord en Radioactivity was een feit. In 2013 was er een prima debuutplaat en weer twee jaar later volgende een net zo goede tweede plaat. En hoe je het ook noemt wat ze spelen -punk, pop, powerpop- en welke bandnaam er ook aan hangt, het idee is grotendeels hetzelfde. Burke en consorten schrijven liedjes die druipen van de urgentie en die altijd een tikkeltje euforischer klinken dan je voor mogelijk had gehouden.

Het beste voorbeeld is misschien nog wel de vorig jaar verschenen single 'Infected'. Het is een liedje van een goede twee minuten dat werkelijk alles heeft. Gedreven, strak spel en een melodie die je een paar maanden lang niet meer uit je hoofd krijgt. Het is  alsof The Buzzcocks en Reigning Sound samen een liefdesbaby op de wereld hebben gezet. Het nummer is exemplarisch voor de band die altijd een knappe popmelodieën koppelt aan de pure energie van punk.

Veel liefhebbers zijn al lang en breed op de hoogte van deze uitstekende band, maar toch zagen we niet eerder in Vera. Wel bezochten ze in 2016 de Crowbar (ondergetekende was er tot zijn spijt niet bij), waar ze zo goed speelden dat u -de Vera-bezoeker- dat optreden het beste vond wat er dat jaar buiten de muren van ons eigen pand te zien was. Zullen we het nu zo afspreken dat dit optreden het beste wordt wat er dit bínnen de muren van Vera te zien is?

– Bart

Radioactivity-gitarist Daniel Fried heeft trouwens een druk avondje. Want voordat hij met Burke en consorten het podium opgaat mag hij zich ook leegspelen met Bad Sports, als opener van de avond. Die band is een stukje ruiger dan Radioactivity, waarbij de nadruk iets meer op meer punk ligt dan op pop. Begeleid door de voortjakkerende gitaarriffjes vuurt frontman Orville Neeley een verslavende serie 'oohs' en 'aahs' op je af. Precies zoals het hoort.