Emoties kunnen voor mij soms zo seizoensgebonden zijn: sipper in de winter, jolig in de zomer.  Het is vast herkenbaar voor sommigen van jullie. Los daarvan is muziek natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan emotie en daarmee dus voor mij ook aan de seizoenen. Als voorbeeld wil ik jullie een inkijkje geven in het Spotify-systeem van een niet nader te noemen Downstager. Die bouwt ieder seizoen aan een nieuwe playlist, en heeft zo aan het einde van ieder kalenderjaar vier lijsten met muziek die allemaal binnen de kaders van zijn persoonlijke voorkeur passen, maar toch enorm van elkaar verschillen in sound. Het gevoel van zomer ’22 is binnen een paar minuten terug te halen in de winter van ‘23. Toen ik dat ontdekte ben ik precies hetzelfde gaan doen als de desbetreffende collega al tijden doet.

Rêverie, in het Duits zo mooi te vertalen naar Träumerei, klinkt als een broeierige, bloeiende lente. Om die reden schijnt de naam ook gekozen te zijn: de naam is de tegenhanger van het geluid. De muziek van deze drie met de naam RÊVERIE is niet in één genre te vatten, maar de sound is over het algemeen bijzonder duister, mistroostig, naargeestig. Het klinkt als een grauwe dag waarop een donkere storm aanzwelt en je jezelf niet onder je dekbed vandaan kan krijgen, dat is niet met een playlist te bestrijden. Een expressief experiment op het gebied van fluïde genres en mentale gezondheid. Het gaat van meer elektronisch naar ambient naar shoegaze naar punkrock naar dromerige indie en je laat je meevoeren op de hese stem van de bijzonder esthetisch bewuste zangeres en gitariste Sara-Devika Matyus, die zowel de teksten als alle partijen heeft geschreven. Anna Lilith Weber op bas en Stein Petit op drums maken het trio compleet.

Ze noemen zichzelf “ur personal psychiatrists”. Ik dacht altijd dat amateurpsychiatrie alleen inbegrepen was bij het werk van bartenders, maar ook hier ga je naartoe met welk gevoel dan ook en kom je met een beter gevoel terug. Die ene mooiste dag van de week,  op 26 juni, in ons stenen bed dat de Kelder heet. Zet de afspraak maar vast in je agenda!