Bij de grote festivals All Tomorrow's Parties en Primavera Sound staat er op beide posters, dat The Breeders hun nineties-klassieker 'Last Splash' integraal gaat spelen. The Breeders, je kent ze wel: de band van de zusjes Kelley en Kim Deal, uit Dayton, Ohio, verantwoordelijk voor de geweldige hits 'No Aloha' en 'Cannonball'. Die The Breeders. Kim Deal had voor The Breeders al naam gemaakt met The Pixies, en tussen het platenmaken met The Breeders door, kwam ze met het onderschatte The Amps. Kelley Deal had een aantal, vaak ondergesneeuwde, projecten lopen; The Kelley Deal 6000, om maar wat te noemen. Althans, het heeft niet dat gedaan wat er in had gezeten. Soit.

 Er was een tijd dat beide zusjes meer bezig waren met breien en verdovende middelen, dan met het maken van muziek. Maar sinds enkele jaren lijken ze het tij te hebben gekeerd. Nadat Kelley een boek over het breien van tassen heeft uitgebracht, ze het voortouw nam in de organisatie van All Tomorrow's Parties - The Breeders-editie, is ze sinds kort, samen met Mike Montgomery het duo R.Ring. En dat is een bijzonder interessant duo. 

 Mike Montgomery speelde voor R.Ring zo'n tien jaar in het, vergeleken met de bands van Deal, minder bekende Ampline; makers van een op dezelfde leest als Fugazi en Drive Like Jehu geschoeide rock, met hier en daar soms wat Yo La Tengo- en Jesus and Mary Chain-achtige klanken. Maar met R.Ring maken Deal en Montgomery muziek die wat verder van beide afstaat, dan wat je van ze gewend bent. Althans, de single 'Fallout & Fire' is ingetogen, lo-fi en uitgekleed. De B-kant daarentegen is ietwat voller, schuurt meer en heeft meerdere lagen, qua sound. Live speelt R.Ring voornamelijk akoestisch, met vervreemdende effecten, samples, wat toetsen en zo nu en dan een vleugje elektrisch gebulder, als toevoeging. Omdat er alleen nog maar een single ligt, zijn de verhalen over R.Ring nog spaarzaam, toch zijn er een handjevol fascinerende registraties van een sessie op SXSW2012. Maar R.Ring toert in maart twee weken door een deel van Europa - Engeland, BelgiĆ« en Nederland - daarna verschijnt er een plaat, waardoor binnenkort 'alles' anders zal zijn. Ga dat zien, het zal geweldig worden. Come on, de grote Kelley Deal! In een klasse, nieuwe band: R.Ring.

 Tijdens de gehele Europese tour zal Equinox The Peacekeeper het voorprogramma van R.Ring verzorgen. De man achter de mooie naam Equinox The Peacekeeper is Wouter Buyst, een Belgische jongen die veelvuldig over de wereld trekt en zijn indrukken omzet in meeslepende folksongs. Het zal een uiterst mooie avond worden. Wat ik je brom.

- Niek