Groningen lijkt muzikaal gezien weer aan het bruisen. Zo zien we in Vera de laatste jaren de een na de andere plaatpresentatie van een Groninger band, nu zelfs twee dagen op rij. Voor het de beurt is aan Sexton Creeps, krijgen we op 14 februari de presentatie van 'Drummer Girl' de tweede plaat van  Rudy & His Fascinators, de band rond de veelzijdige en bekende Groninger gitarist Rudy Lentze. Eerder liet de band in 2010 al van zich spreken met 'Rudymentary', waarop een verrassende en catchy mix te vinden is van blues, americana, folk, rock en jazz, vol authenticiteit, gevoel en rauwe randjes.

Deze lijn wordt doorgetrokken met  'Drummer Girl', een eerbetoon aan drummer Lielian Tan, wiens levensmotto lijkt te zijn: 'Een dag niet gedrumd, is een dag niet geleefd'. Meer dan het debuut  echter, is de plaat door de inmiddels jarenlange samenwerking een echte bandplaat geworden. Ook al is de plaats van bassist Jon Ahmad Karyosemito ingenomen door Floris Vermeulen – ook de stuwende kracht achter het internationaal succesvolle Electric Barbarian. Tussen alle authentiek aandoende rootsgeluiden is er op de plaat haast naadloos een cover van Dead Moon ingewoven. Het tekent de instelling van Rudy Lentze, die zich net zo gemakkelijk voelt bij een rootsy country nummer als bij noisy underground rock.

Rudy is ooit geboren in Bandoeng, Indonesië, maar is inmiddels allang in de straten en steegjes van Groningen geworteld. Als de familie Lentze in Enschede woont, besluit Rudy naar Groningen te vertrekken om te studeren. Hij valt daar middenin het Groninger Springtij en belandt in bands als Plant, AA & The Doctors en The Managers (met ex-Wild Romance leden Freddy Cavalli en Kees Meerman) en is sindsdien niet meer opgehouden met musiceren. Studeren is er nooit meer van gekomen. Niemand die daar rouwig om hoeft te zijn, in de eerste plaats levensgenieter Rudy Lentze zelf.

Voor de presentatie zelf plaats vindt heeft Rudy het country-duo Harlequin Hovers uitgenodigd, bestaande uit de bekende Groninger gitarist Lex Koopman en zangeres Bonnie Boonstra, die wel de beste countryzangeres van het noorden wordt genoemd. Het duo blinkt uit in prachtig warme country- en americana-nummers vol harmonieuze melodieën.

Na de presentatie gaat het er iets wilder aan toe, als Avery Plains het podium mag vullen. Alhoewel de band meerdere gezichten heeft en zich ook van stillere country en singer-songwriter-achtige klanken kan bedienen, is de bezetting met meerdere gitaren, keyboards en blazers uiteindelijk nooit te houden en vliegen de vroegtijdige orgasmes je om de oren. Referenties aan zowel The Band, Sonic Youth, Gram Parsons, The Gun Club en Dinosaur Jr kloppen op deze manier vreemd genoeg allemaal. Met leden van bestaande en opgedoekte bands als Moonlizards, Propeller, Vox von Braun en Dia del Mercado in de gelederen zal de naar meer smakende combinatie in de nabije toekomst vast eigen plaatwerk gaan presenteren.

-Dikkie