Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste metal show in VERA. Hoog tijd dus om weer eens wat decibellen door de Grote Zaal te knallen. De old-school-death-metal-mannen van Sadistic Intent bieden zich hier maar al te graag voor aan.

Halverwege de jaren ’80 verplaatste de death metal scene zich wat meer richting de underground, en verloor aan populariteit. De pioniers van het genre gingen uit elkaar, kozen voor een andere muzikale richting of hadden gewoon geen zin meer. Sadistic Intent was één van een handjevol Amerikaanse bands die stug trouw bleef aan hun roots. De meest typerende ingrediënten hiervan zijn de snelle, scheurende gitaarriffs, beukende blastbeats, pompende bas en diep gegrom. De kenner en liefhebber herkent echter onder de brij van geluid de virtuositeit van de drie Amerikaanse muzikanten. Met het gebruik van tempowisselingen en snelle, niet al te complexe riffs is de band misschien wel het beste te vergelijken met het werk van Unleashed en (het latere) Slayer.

Samen met Emilio Marquez (drummer) wordt Sadistic Intent gevormd door de gebroeders Cartez. Naast het feit dat beide heren al sinds de oprichting in 1987 de drijvende kracht achter de band vormen, zijn ze samen de eigenaars van het label en platenzaak Dark Realm Records in Downey, Californië. De band wordt dan ook vaak in één adem genoemd met Dark Realm. De zaak is qua status vergelijkbaar met de roemruchte black metal verzamelplaats en platenzaak Helvete Records uit Oslo. Naast enkele Sadistic Intent albums, heeft Dark Realm platen van bands als Dark Angel, Pentacle en Witchmaster in zijn rooster.

Perfect in hetzelfde straatje passen de Groningers van Entrapment, die het publiek vanavond komen opwarmen. Een band die je, qua geluid, meteen terugbrengt naar de jaren ’90. In 2009 begon Entrapment als eenmansproject van Michel Jonker, drummer in Massive Assault en gitarist van Makiladoras. Vorig jaar stond de inmiddels vierkoppige band nog in VERA tijdens één van de altijd gezellige Zomercafés. Fijn dus dat er nu na de zomerstop wat leuks in planning staat voor degene met de voorkeur aan het wat hardere geluid. Kom allen tezamen vanavond om van deze snelle pot herrie te genieten!

- Merijn