Dat Black Sabbath een immense invloed heeft gehad op ladingen nieuwe heavy bands sinds de zeventiger jaren is een waar understatement. Ik heb hier eerder al de drone metal van Earth genoemd, een paar dagen later is het aan de Zweedse psychedelische doom metal van Salem's Pot en Monolord om het Vera-podium opnieuw te laten dreunen. Scandinaviërs weten over het algemeen prima hoe het moet om flink heavy te klinken. Wat zullen de buren nog steeds blij zijn met de isolatie-beurt van onze zaal eind jaren negentig!

Salems's Pot is een nieuwe band, die in 2012 voor het eerst van zich laat horen door met een aantal lange duistere en psychedelische doom metal tracks op een demo genaamd 'Sweeden'. In 2014 is er de debuutplaat  '...Lurar Ut Dig På Prärien' en weer is er die pure recht-toe-recht-aan sound, bijna klinkend alsof het in de 70-ies is opgenomen, of misschien eerder nog in een jaren 60 garage. Jaren 70 acid blues en psychedelica à la Hawkwind. Black sabbath is al eerder genoemd. Of haar onbekendere Amerikaanse equivalent en doom pionier Pentagram. Meer hedendaagse geestverwanten als Electric Wizard, Orange Goblin en Uncle Acid & the Deadbeats. Riffs met veel fuzz, artwork van oude B-movies; het geheel aan invloeden geeft een behoorlijk retro horror/occult/sexploitation gevoel, dat we ook wel kennen van de meer duistere garage-bands. Maar dan gehuld in wietdampen. Lo-fi garage psych doom metal. Nou ja, zoiets in elk geval.

En hee, heeft die een van de leden van Salem's Pot daar een Dead Moon-shirt aan op de bandfoto? Ja, werkelijk. Ergens delen ze op hun site ook een bericht over Fred Cole van Pierced Arrows/Dead Moon, toen hij vorig jaar een zware hart-operatie moest ondergaan (en waarvan hij gelukkig ondertussen geheel is hersteld):

"message from Fred: I go in for heart surgery April 2. They have to cut out part of my heart and rebuild it with new valves and shit. I'm like an old car.

KEEP YOUR FINGERS CROSSED TODAY!!!"

Het zijn dus ware fans van deze Vera huisvrienden. Klinkt als een sympathiek stel dit trio, dat met satanisch genoegen door onze zaal zal denderen.

En dat zal ook Monolord, eveneens nieuw en uit Zweden en net als Salem's Pot op EasyRider Records, waarop vorig jaar het debuut 'Empress Rising' is verschenen. Monolord is als zijproject van een stel Gothenburgse rockers begonnen om eens ultrazwaar, langzaam en repetitief te gaan beuken. Het resultaat is stoner doom/sludge, zo ergens tussen Electric Wizard en Sleep, waarbij je de sterke riffs gerust met een hoofdletter R mag schrijven.

Beide bands staan begin april op het Roadburn festival. Liefhebbers weten dan al genoeg en kunnen in februari alvast in de stemming komen

Dikkie