Speelvolgorde:

18.15 uur: Six Reasons To Kill
18.55 uur: Dead Shape Figure
19.35 uur: Noctem
20.15 uur: Melechesh
21.10 uur: Keep Of Kalessin
22.30 uur: Samael

 

Het is even een tijdje tranen met tuiten geweest op metal gebied in Vera maar daar gaat verandering in komen! Onder ander met deze absolute top line-up van vanavond.

Samael
, oftewel de duistere gedaantes uit Zwitserland die op hun eerste plaat “Worship him” uit 1991 Satanische ode aan bands als Hellhammer, Bathory en vooral Venom lieten horen. Dooier dan dood en zwarter dan zwart. Langzaam bezwerend doemt het verderf van de donkere drie-eenheid Samael, Lilith, Lucifer als zware schaduw door. Samael wordt daarmee een van de belangrijkste en eerste gezichten van de tweede stroming Black Metal bands. Drie platen brengen ze uit met dezelfde duistere intensiteit, tot daar in 1995 de “Rebellion” Mini verschijnt met een prachtige cover van Alice Cooper's “I love The Dead” en wat meer duister electro, industrial en sferische stukken.

Deze stijl word doorgezet en gaandeweg verbeterd en de band vindt geheel zijn eigenzinnigheid gedurende vier albums in het tijdsbestek 1996 – 2007. Men vindt in deze tijd een groter publiek en verliest natuurlijk ook wel wat puriteinen die het allemaal veel te commercieel vinden worden.

Op “Above” uit 2009 grijpt Samael echter succesvol terug naar haar roots en levert misschien wel het hardste Samael album af tot nu toe. De progressie van de geschiedenis natuurlijk integrerend binnen de hervonden passie. Met het dit jaar uitgekomen “Lux Mundi” laat Samael wederom horen de duistere haat met een hypnotiseerde dreiging te kunnen laten swingen om het omarmd te laten worden door de horde. Word wakker!!! Samael = Lucifer!!!!

Keep of Kalessin mag gerekend worden tot een van de interessantere bands van het moment. Hun timmerende black thrash word gekenmerkt door aan de ene kant krijsende helse stem en aan de andere kant prachtige heldhaftige samenzang. Deze wordt geïntegreerd in de muziek zoals misschien alleen Enslaved dat ook kan. Muzikaal mag je het niet met Enslaved vergelijken maar best met Satyricon met wat meer thrash invloeden. Niet zo gek aangezien oprichter en gitarist Obsidian C. nog bij Satyricon heeft gespeeld.  Keep of Kalessin is groots geproduceerd en met het gebruik van keyboards en epische eindes laat ook de vergelijking met Dimmu Borgir zich wel maken. Herken in de snoeiharde nummers van deze band de melodieën en technische vaardigheid want deze Noren laten horen dat Black metal alles behalve simpel kan zijn.

Melechesh heeft niet zo lang geleden nog op het Vera podium gestaan en iedereen die daar bij was zag een energieke enthousiaste band. De Oosterse toonladders vliegen je om de oren omdat deze band haar oorsprong vind in Jerusalem. Aangezien men daar niet heel erg Occult is ingesteld kwam bandleider Ashmedi naar Rotterdam. Daar vond hij bandleden die de aan ABSU doen denkende mix van swingende Black metal rituelen kunnen spelen. Mesopotamian Metal !!!

Tegenwoordig werkt het helaas zo in de muziek business dat je een tour opzet en daar bands bij in flikkert die een flink bedrag neerleggen om mee te mogen op tour. Of ze er nu bij passen of niet, het is net als in Amerika: pay to play. Een ziekelijke ontwikkeling omdat de rechtgeaarde muzikant er vanuit gaat dat hij als hij zijn best doet wel eens de planken kan delen met de groten. Of sterker nog dat de groten hun eigen voorprogramma mogen kiezen. Ook tegenover de bands is het niet fair want ze spelen (als ze al mogen spelen) vaak voor de halfvolle zalen. Zij verkopen bijna geen merchandise en menig band kan opdoeken na zo'n tour. Dus hulde voor de volgende drie bands die deze tour hebben mogelijk gemaakt!

Noctem begeeft zich ergens tussen death en black metal. Dat ze in Spanje degelijke stuwende nummers kunnen schrijven bewijzen deze heren. Door de bijna mechanische sound roept de band herinneringen op aan Behemoth en dat betekent dus ratelend getriggerde drums die als we welbekende typemachine ratelen je houdt ervan of het gaat je allemaal net een stapje te ver.

Dead Shape Figure komt uit Finland en maakt moderne metal met de bekende Hardcore of metal core inslag. Ik gooi maar even Pantera in de namenmand want daar kom je op uit door de geforceerde zang met af en toe een uitstapje naar de nu-metal hoek en je hebt een aardig idee van wat deze band je live gaat brengen.

Six Reasons to Kill uit Duitsland laat een mix horen van hardcore en metal een krijsende zang. Een moderne jonge band met leuke zuivere stukjes voor de meisjes en harde stukje voor de jongetjes.

-Wokkel