Eerder dit jaar zouden ze al een poging wagen, maar gitarist/zanger Christian brak helaas zijn pols. Omdat eindeloos psychedelisch jammen dan wat slecht afgaat, is hier poging twee voor Samsara Blues Experiment. Afgelopen kalenderjaar kwamen ze met het vierde studioalbum, al lang geen experiment meer: One With the Universe. Waarom die titel zo perfect bij de muziek past? Daarvoor zal je toch even langs moeten komen naar de Grote Zaal. Oke, ik zal het ook even kort uitleggen.

Albums van Samsara Blues Experiment bestaan doorgaans uit een nummer of zes, maar tikken samen toch al snel een flink uur aan op de klok. De langste tracks zijn vaak epische stukken met uitgerekte, instrumentale passages. De Duitsers nemen erg graag de tijd om een nummer op te bouwen en zich helemaal te laten vestigen, om een fundering neer te leggen voor wat er allemaal gaat komen. Dat ze dit grotendeels instrumentaal doen is niet erg. Wanneer de zang er dan ook daadwerkelijk bij komt, zorgt dit voor een dromerige extra laag. Met vele bochten, zijpaadjes en Hendrix stijl gitaarspel nemen ze je daarna mee op een soort avontuur door een wereld vol prachtige geluiden en nuances, waardoor je na een tiental minuten vergeten bent dat je eigenlijk nog steeds op dezelfde plek staat en hetzelfde nummer aan het luisteren bent.

Het mooie is het aparte stijltje. Ik bedoel, pentatonisch blues solowerk klauterend over stonerrock is een perfecte combinatie die vaak werkt, dat hebben al veel bands aangetoond. Maar op de een of andere manier weten de Duitsers hier ook nog even metal, folk en zelfs Indiase Raga met een Sitar in te verweven. Wat op een verrassend goede manier voor ze uitpakt, want de nummers voelen gewoon lekker natuurlijk aan. En wat een sfeer wordt er gecreëerd! Vaak hoor je vanaf de eerste gitaarlick al dat het om Samsara Blues Experiment gaat, een erg specifieke stijl waarvan de toon in 2010 op debuut- en hitalbum Long Distance Trip werd gezet.

Mocht je net beginnen aan het oeuvre van de band is One With The Universe een mooie plaat om kennis te maken, maar luister ook vooral even naar dat heerlijke eerste album. Er zijn niet veel bands waar je je op zo’n hoog level mee kunt ontspannen. Zonder een andere zorg in de wereld verdwalen, om af en toe even weggeblazen te worden. Het is deze dynamiek die zo goed werkt voor Samsara Blues Experiment. Ze weten de luisteraar mee te voeren op een dromerige reis door het universum.

- Merijn

______________________________________

Wegens een gebroken hand werd de tour van Samsara Blues Experiment verplaatst van 9 maart naar 15 november.
Eerder gekochte kaarten zijn geldig voor de nieuwe datum. Kun je niet op 15 november, dan betalen wij de tickets terug. Dit kan tot uiterlijk 8 november!

Om restitutie te krijgen, mail naar tickets@vera-groningen.nl en vermeld je:
- IBAN
- Naam
- Woonplaats
- Aantal tickets

Samsara Blues Experiment - Into the Black (OFFICIAL)
Samsara Blues Experiment - Double Freedom (live)