Zomerse pop uit Finland, dat klinkt als een contradictio in terminis. Je verwacht eerder depri black metal uit die contreien. Dat krijg je met die lange winters. Maar je kunt het ook omkeren en in die donkere dagen vrolijke popliedjes schrijven voor die paar weken zomer, als licht aan het eind van de tunnel. Dat is precies wat Satellite Stories uit Oulu, Suomi/Finland heeft gedaan. En ze noemen het party-indie!

Bij beluistering van hun werk borrelt vooral de naam Two Door Cinema Club op uit de banddatabase van mijn brein. Het springerige van de muziek,  de dansbeat, de gitaartjes die even hoog zijn als de meezingbaarheidsfactor: alles doet denken aan de zeer succesvolle Noord-Ieren. En waarom zou een stel jonge Finnen dit succes niet achterna kunnen gaan? De songs zitten namelijk prima in elkaar en krijg je al snel niet meer uit je hoofd. Verder doen ze ook wel aan The Wombats en het Zweedse Shout Out Louds denken.

Twee platen staan er op hun conto: ‘Phrases To Break The Ice’ uit 2012 en ‘Pine Trails’ van vorig jaar. Hun grootste hits zijn ‘Campfire’, ‘Kids Aren’t Safe In The Metro’ en ‘Scandinavian Girls’, allen van die laatste plaat. Europa en Japan zijn al afgetourd, met afgelopen zomers een hoop grote festivals. Zelf zag ik ze op het leukste podium van Lowlands (de Charlie), waar het publiek eerst wat sceptisch keek naar deze broekies. Maar na een paar liedjes sloeg de vonk al over en stonden steeds meer mensen mee te dansen en te springen, zodat op het einde vrijwel iedereen met een tevreden glimlach verder toog. Dus trek je dansschoenen aan en zorg dat het in VERA net zo’n dik feest wordt!

T-Ice

De support zal vanavond worden verzorgd door de Groningse band Mental Shark Bite.
De muziek van deze band valt naar eigen zeggen onder het genre indie-rock. Met een mix van zelfgeschreven 70′s, 80′s en 90′s muziek brengen ze toch weer het verleden terug in een nieuw jasje. Met nummer zoals Numberwang en Let The Good Stuff Be Good laat de band een flinke indruk achter bij het publiek.