Werp je rugtas af en gooi je boeken in een hoek: School Is Cool komt terug naar Vera, na bijna twee jaar afwezigheid. De laatste keer dat het Antwerpse collectief in Groningen speelde, was in april 2012 in het voorprogramma van Go Back to the Zoo. Liefhebbers hadden ze daarvoor al gespot tijdens Eurosonic 2012 en in oktober 2011 als verrassend voorprogramma van Roosbeef. Toen nog (nipt) zonder plaat op zak, maar wel als glorieuze winnaars van Humo’s Rock Rally 2010. Nu verschijnen ze ter ere van de release van hun tweede langspeler, Nature Fear, die op 21 maart verschijnt.

Het was nog wel even schrikken, twee weken voor de release, toen de groep via Facebook bekend maakte dat om privé-redenen de samenwerking met percussionist Andrew van Ostade, zeker live een van de smaakmakers, is stopgezet. Na het vertrek van violiste Nele Paelinck (die eind 2012 naar Argentinië verhuisde voor de liefde) een tweede aderlating voor de jonge band. De tour gaat echter gewoon door en men wil er verder geen woorden aan vuil maken. Hoe het gemis live precies wordt opgevuld moet nog blijken, maar de band heeft ongetwijfeld genoeg veerkracht om er alsnog een verrassende show van te maken.

School Is Cool maakt barokke indiepop in de lijn van Arcade Fire. Dat ze het grootse geluid niet schuwen blijkt ook wel uit de beslissing om Nature Fear te laten afmixen door Scott Jacoby en Emily Lazar. Dit duo was recent nog verantwoordelijk voor de debuutplaat van HAIM en het nieuwste werk van Vampire Weekend. De electronica komt wat meer naar de voorgrond, maar dat zorgt alleen maar voor een nog voller geluid. Qua energie doen ze niet onder voor onze eigen Town of Saints, dus het belooft een zinderende avond te worden!

Als last-minute voorprogramma is Yuko Yuko toegevoegd. De nostalgische 80's pop van deze talentvolle Nederlandse artiest (echte naam Elias Elgersma) is inmiddels uitgebracht op het Mexicaanse label Bad Pop. Momenteel werkt hij aan zijn nieuwe 'space sounds', waarvan een flink aantal op zijn Bandcamp te horen is. 

- Weedebee