Vandaag wordt Vera platgelopen door Het Noorderpoort College en ROC's uit Arnhem en Rotterdam. Meer dan 100 leerlingen volgen de hele dag workshops met onderwerpen als marketing, programmering, tourmanagement en techniek. 's Avonds wordt dit afgesloten met een gevarieerd muzikaal programma waar iedereen welkom is.

School voor de Kunsten en poppodium Vera hebben een seminardag georganiseerd in samenwerking met PopGroningen en Stedelijke Muziekschool Groningen, waar jonge muzikanten van professionals kunnen leren hoe ze te werk moeten gaan om succesvol te worden in hun vak. Het gaat daarbij niet om hoe ze muziek moeten maken, maar hoe ze zichzelf in de markt kunnen zetten om van hun muziek te kunnen leven.

De jongeren zullen onder andere te horen krijgen dat succes niet bestaat uit simpelweg een showtje hier en daar, een platencontract scoren en voor het leven gebakken zitten. Het thema van deze editie van School’s Out is dan ook ‘DIY in 2012’. Want het zelf doen zul je moeten. De centrale vraag tijdens de lezingen en workshops: waarom is het belangrijk dat je het zelf doet, en hoe doe je dat? Sprekers die antwoord moeten geven op deze vragen zijn onder meer onze eigen expert en programmeur Peter Weening, Felix Maginn (zanger Moke) en Edwin Heath (voormalig tourmanager Nirvana).

De dag wordt natuurlijk geheel toepasselijk afgesloten met een concert in de grote zaal, dat voor iedereen toegankelijk is. Hier zullen bands spelen van drie verschillende muziekopleidingen:

Energieke reggae met diverse roots van Pop & Sounddesign: Leeways. Reggae, funk-rock and hip-hop vormen de basis voor deze Arnhemse band die er voor zorgt dat niet alleen zijzelf, maar ook het publiek zich na afloop moe en voldaan voelt. Leeways staat ieder optreden te trappelen om de overvloedig aanwezige energie over te brengen op het publiek. Twee maten en ze hebben je bij de kloten, en laten niet meer los tot het voorbij is. De energie spat van het podium af, in de traditie van Beef, Gotcha! en Urban Dance Squad.

Daarnaast zullen de drie dames van poprockformatie Dudettes op de planken staan. Eerder dit jaar waren deze rockchicks van de School voor de Kunsten in Groningen nog op Eurosonic te zien. Het debuutalbum (EP, 2011) “Fuel for flying hormones” is geproduceerd door Erwin Musper in zijn befaamde Studio The Bamboo Room in Cincinnati, Ohio en een tweede EP zit er aan te komen.

Om de avond compleet te maken speelt ook nog het vijfkoppige indie-collectief S as in Assassins van de Zadkine Popacademie in Rotterdam. De heren en dame met onuitspreekbare bandnaam maken avontuurlijke, maar toegankelijke indiepop dat doet denken aan bands als Grizzly Bear en Menomena.

DJ's nadien: Posij + Android16 + Piece of Meat

- Merijn