Schradinova’ doet je al gauw denken aan zo’n aantrekkelijke tennispeelster, maar ze is toch echt onze eigen Hollandse Janne Schra, voormalig frontvrouw van Room Eleven en minstens net zo aantrekkelijk. Deze naam gebruikt ze al vanaf haar achttiende om haar schilderijen mee te signeren. De naam ‘Schradinova’ komt uit haar middelbare-school periode, en had ze bedacht tijdens het maken van een werkstuk over de Russische Revolutie. Destijds nogal een worsteling zegt ze zelf, maar ‘niets is voor niets geweest!’ Een overtuiging waarbij ze zweert. Schilderen doet ze trouwens nog steeds.

Met Room Eleven had Janne goud in handen, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze tourde door verre landen als Japan, Canada en Zuid-Afrika, en stond op het jazzfestival van Montréal. Wereldwijd zijn er meer dan 100.000 platen verkocht en mochten ze een zilveren harp, één platina en twee gouden platen in ontvangst nemen. Maar ondanks dit succes werd het tijd om de deur van Room Eleven dicht te trekken.

Dat de verlegen Janne überhaupt de muziekwereld is ingestapt is al best opvallend, want een podiumbeest is ze nooit geweest. Maar de buitengewone interesse in muziek heeft haar over de streep getrokken, en dat terwijl haar familie enkel een kapotte platenspeler en een handjevol CD’s in bezit hadden. Geen muzikale familie dus, maar godzijdank stond er een piano thuis, waarop ze haar eerste liedjes bedacht, weliswaar zonder enige kennis van noten.

Op de middelbare school kwam ze in aanraking met blues, jazz en folk. Bonnie Raitt, Joni Mitchell, Ella Fitzgerald en Nina Simone werden haar nieuwe helden. Langzaamaan begon ze bij de liedjes die ze schreef ook te zingen. De eerste stappen waren gezet.
En nu, jaren later, is Janne geworden tot Schradinova. De opvallende stem en songteksten die Room Eleven kenmerkten zullen blijven. Maar de sound is anders, dieper, volwassener, ruimtelijker en soms gewoon harder en rauwer. Voor haar debuutalbum “India, Lima, Oscar, Victor, Echo, You” werkte Janne samen met producer Johan Lindström. In plaats van te streven naar perfectie wil Janne met dit album laten zien dat muziek barstsjes nodig heeft, want daar schijnt het licht doorheen! In ieder geval straalt haar muziek in de vorm van een lome zomermiddag, want bij het beluisteren van dit album schijnt de zon!

Janne belooft volgend jaar ‘ergens rond de zomer’ haar nieuwe album uit te brengen. Maar tijdens haar komende tour zal ze al wel nieuwe nummers gaan spelen… maar ook hele oude en alles wat er tussen in zit. ‘t Wordt in ieder geval intiem die Schradinova Wintertour!

In het voorprogramma staat de uit Groningen afkomstige Inge van Calkar, de muzikale ex van Miss Montreal met wie ze tot 2008 in de band Ysis zat. Met haar nieuwe band ZaZa laat ze zich van alle kanten zien, haar liedjes zijn zowel teder, stout, lief als boos.

Dus voor een intiem optreden, waar je het warm van krijgt en toch kippenvel kan oplopen moet je 7 december in Vera zijn!

- Rommie