Sebadoh mag je tot de vaste gasten van het Veraprogramma rekenen, samen met bands als Dead Moon en Dinosaur Jr. Ik heb geen idee hoe vaak de band van Lou Barlow en Jason Loewenstein onderhand al in Vera heeft gestaan. Het maakt ook niet uit. Of ze nou in volle bandbezetting komen of dat Lou een akoestische set speelt, het is altijd goed.

Dat Sebadoh met nieuw materiaal kwam was echter al een tijdje geleden. Daarom moest je bij hun  optredens maar genieten van oude hits als Flame, On Fire, Carefull of The Freed Pig, bepaald geen straf echter. En nu kwam, nog maar kort geleden, na maar liefst veertien jaar wachten eindelijk een nieuw album uit, Defend Yourself.

De nieuwe plaat staat als altijd vol gloedvol rockwerk. Soms zijn de songs upbeat, zoals Oxygen, soms zwaarder op de hand als Defend Yourself. Een instant hit als de eerder genoemde songs van oudere albums zit er op het eerste gehoor niet bij (hoewel State of Mine zeker in de buurt komt), maar ik ben beslist niet teleurgesteld. Misschien is Sebadoh iets zwaarder op de hand geworden de afgelopen jaren, de kwaliteit van het songschrijven is een zekere constante.

Ik ben benieuwd naar de live vertolkingen. Naar mijn inschatting kan dit met de nieuwe nummers een show met hernieuwde energie worden. Kon je als Sebadoh-liefhebber de afgelopen tien jaar wel eens een show missen, dit keer moet je erbij zijn!

Tsjalling