VERA is rock'n'roll, VERA is underground, maar VERA is ook VOETBAL! Naast de legendarische amateurvoetbal avonturen van DIO Bier, wordt hier trouw elke pot van het Nederlands elftal op de voet gevolgd waarbij programmeur PePr ons elke keer weer op de meest oogverblindende voetbaltenues trakteert.
Ja, en nu staan WE ineens na een bloedstollende penalty apotheose in de HALVE FINALE tegen Argentinië op dezelfde avond als waarop Blank Realm reeds geboekt stond. We gooien het dus net als bij Black Pus zaterdag helemaal om en maken er een echte rock’n’roll voetbalavond van!

Direct na Blank Realm, dat rond 21:30 klaar zal zijn, bouwen we om en mag iedereen graties naar binnen om op groot scherm de wedstrijd te kijken, dus komt allen!

20.45: Blank Realm
Wij, gitaarminnende Veranen, houden scherp in de gaten wat er uit Down Under boven komt drijven. Bands als Cosmic Psychos en Digger & Pussycats zijn signature Vera-bands, hipsters als Tame Impala krijgen een bijzonder warm welkom en over die fenomenale plaat van Royal Headache, van wie we nog steeds een bezoek te goed hebben, zijn we nog lang niet uitgepraat. Ik twijfel er niet over dat Blank Realm in net zulke goede aarde zal vallen. De vier Aussies maakten met 'Grassed Inn' één van de betere gitaarplaten van dit jaar en als hun -zo noemen ze het zelf- partypop ergens goed zal klinken dan is het hier wel.

Hoewel het maar een term is, dekt het woord partypop de lading niet geheel. Het doet meer denken aan een hitparade bestormende dance-act dan aan noisey gitaarpop die zich laat inspireren door bands als Yo La Tengo en The Velvet Underground. De band uit Brisbane bestaat uit twee broers, een zus en een gitarist die verder geen familie is. Ze draaien al een tijdje mee in het undergroundcircuit en ze worden per album interessanter. Op elke plaat slagen ze er beter in om Sonic Youth-achtige noise te laten samengaan met dromerige, psychdelische indierock, met het dit voorjaar 'Grassed Inn' in als voorlopig hoogtepunt. De plaat wordt per luisterbeurt verslavender en een liedje als 'Bulldozer Love' laat je heerlijk wegdromen op een bedje van gitaargalm en quasinonchalante zang.    

Bij termen als 'noise' en 'psychedelica' hoort maar al te vaak een zichzelf bijzonder serieus nemende band, met dito uitstraling en interessantdoenerij. Daar is op zich niks mis mee, maar het wil wel eens ten koste gaan van speelsheid en de vrolijkheid in de muziek. En dat is bij Blank Realm nou net niet het geval. 'Grassed Inn' rammelt aan alle kanten en de catchy single 'Falling Down the Stairs' klinkt als een dronken avond in de kroeg, met een melige tekst en zwalkende orgeltjes. Misschien is dat wat de band bedoelt met partypop. Dat je ook plezier mag hebben als je slimme gitaarliedjes schrijft.

Bart

22.00: Nederland - Argentinië
In de grote zaal wordt direct na het concert het scherm omlaag getrokken en de beamer aangezwengeld zodat er geen minuut gemist wordt van deze kraker in het gezelligste voetbalcafé van Groningen!