Luisteraars meeslepen in een reis door het onderbewustzijn met geruststellende gitaarriffs en beukende grooves. Dat is waar het bij Septaeder om draait. Hun muziek is  instrumentaal en akoestisch, en het beste te vergelijken met hout. Met hout? Ja, want het is, zoals ze zelf zeggen, dankbaar en uniek, maar vooral ruig, primitief en luid! Septaeder is in 2006 opgericht door Frank Verhulst (akoestische gitaar), Jeroen Siero (akoestische gitaar) en Bram Staats (Drums). Na hun eerste show in 2007 werd de formatie aangevuld door Joost Staats (fretloze bas) en René Baarveld (akoestische bas).

Nu, na een aantal jaren is het dan eindelijk zover! Begin september presenteert Septaeder haar debuutalbum ‘Euler’s promise’. Een stap die aangeeft dat de band een zorgvuldig, doordacht pad uitstippelt, en dit blijkt ook zeker uit hun muziek. Bewonderingswaardige sounds van frisse akoestische gitaren met hier en daar ruige, symfonische metal invloeden. De heren weten waar ze mee bezig zijn en met dit unieke arrangement vertolken zij een set knallende, verhalende, instrumentale werken.

Septaeder wordt ingeleid door de Groningse rockers van Whipster. Het is alweer wat jaren geleden dat de band van Peter van der Heide, Henk Drent en Jan Willem Onnink, haar albums Strange (2002) en Road Apple (2005) heeft uitgebracht. Het zijn twee prachtige platen die een gevoel van heimwee opwekken, heimwee naar het onderweg zijn, het doorkruisen van het Amerikaanse landschap, opzoek naar jezelf. De band is onstaan in 1995 uit twee ex-leden van The Wishing Tree en staan datzelfde jaar nog in de kelderbar van Vera. Hiermee veroveren ze de zevende plaats in de Downstage Poll en vestigt Whipster met optredens op onder andere Noorderslag en Eurosonic, toen nog Euroslag, haar naam in Groningen en omstreken.  

Nieuw talent en veteranen, instrumentaal en diepe teksten. Kortom, een afwisselende avond met luisterliedjes, wegdromers en snelle gitaren. En met een maandkaart opzak is het ook nog gratis! Wil je alvast een voorproefje? Beluister dan de albums van Whipster hier en Septaeder, hier! Enjoy!

Olivier