Vanavond is het weer tijd voor een heuse CD presentatie in VERA. De Sexton Creeps komen met de nieuwe plaat ‘Alex Hotel’ de Grote Zaal binnen rollen. Ongeveer twee jaar geleden stonden ze daar ook al, om voorganger ‘The Sour Acre’ aan het Groningse publiek te presenteren. Het geluid op het nieuwe album is wat transparanter geworden, de songstructuur is verder op de schop genomen en de folk en gitaarsolo´s hebben plaatsgemaakt voor het experimentele geluid van Kasper van Hoek.

Sexton Creeps is een veelzijdig band-collectief uit de ‘underground art scene’ van onze eigen stad. De band bestaat eigenlijk uit zes vaste leden maar treedt bijna altijd op met één of meerdere gastmuzikanten. Zo heeft de band niet alleen voor het oog steeds een ander uiterlijk, maar ook muzikaal gezien. Door het vele gebruik van gastmuzikanten behelst bijna elk optreden een andere stijl dan zijn voorganger. En dat is wat de Sexton Creeps willen, zich van verschillende kanten blijven laten zien. Want samenwerken houdt je scherp.

In 2009 kwamen de Creeps met het goed ontvangen eerste studioalbum ‘Song For My Kaiserin’. Opvolger ‘The Sour Acre’ en een bruisend levendige live reputatie loodste de band in de voorprogramma’s van O’Death, The Kill Devil Hills en Deer Tick, en naar festivals als Noorderzon en Fringe Festival Amsterdam. Daarnaast speelde de band live bij film/theatervoorstellingen, iets wat goed aansluit bij de gemaakte muziek.

De muziek die het collectief produceert is voor mij lastig te omschrijven. Het ene moment sta je naar een rustig, maar duister sferisch spoken-word verhaal te luisteren, om vanuit het niets overrompelt te worden door een intens heftige golf van donkere psychedelica. De bizarre mix van genres wordt gecompleteerd door de DIY-snaarinstrumenten van Kasper, verantwoordelijk voor de psychedelische soundscapes en samples. Deze specifieke sound in combinatie met een hysterische live-performance hebben gezorgd voor enthousiaste reacties vanuit het publiek en naamsbekendheid in Groningen en daarbuiten.

Maar ze komen natuurlijk niet alleen. In het voorprogramma staat het duo met een bandnaam afgeleid van de briljante tekenfilmserie Teddy Ruxpin, die eind jaren ’80 op de buis was te bewonderen: Treasure of Grundo. Yannick Tinbergen en Bert Zaremba zijn de twee bandleden, co-founders van het Gertruida label en maken al muziek sinds het veertiende levensjaar. Daarnaast geloven zij heilig in het toekomstige Grundo Empire van de synthesizer/gitaar band. Hopelijk zijn er vanavond net zo veel mensen aanwezig als twee jaar geleden, om de mysterieuze en tegelijkertijd verzwelgende muziek van de Creeps te aanschouwen.

-Merijn