Tijdens het kijken naar de Zienema-film ‘Don’t Go Gentle’ over IDLES kreeg ik gigantisch veel zin eindelijk weer eens een opzwepend, over-the-top, chaotisch gaaf concert LIVE te zien. Drie dagen later probeerde Bambara het, maar de vonk sloeg bij mij pas bij de toegiften over. Dat zal vanavond hoogstwaarschijnlijk sneller gaan, want zowel Shame als haar fans staan erom bekend live direct goed los te gaan.

Dat kan ook haast niet anders met zulke muziek. Vorig jaar piekte ‘Drunk Tank Pink’ terecht erg hoog in vele jaarlijstjes en nu ik hem weer terugluister hebben de songs nog niets aan kracht ingeboet. Wat een vette plaat nog steeds! En alweer een heel stuk creatiever, spannender, ja zelfs volwassener dan het ook al niet verkeerde debuut ‘Songs Of Praise’. En dat terwijl de heertjes nog maar jonge twintigers zijn.

Zanger Charlie Steen, gitaristen Sean Coyle-Smith en Eddie Green, bassist Josh Finerty, en drummer Charlie Forbes zaten samen op de middelbare school in Londen en begonnen Shame in 2014 toen ze nog tieners waren. Na optredens met bands als Fat White Family, The Garden en Slaves mochten ze al in Parijs komen opdraven op het Pitchfork Music Festival. Pas daarna brachten ze hun eerste singles uit, en ‘Songs Of Praise’ verscheen in 2018, vol maatschappijkritische postpunk.

Daar zijn dus in een paar jaar heel wat laagjes aan toegevoegd, want met alleen het stempel ‘postpunk’ doe je Shame tegenwoordig wel tekort. Natuurlijk wordt er lekker stuiterend doorgerockt, maar op ‘Drunk Tank Pink’ wordt ook wel eens gas terug genomen voor wat diepere introspectie. Maar als gezegd: Shame heeft een uitstekende live-reputatie – wie in 2017 erbij was in VERA kan dit beamen – en ik verwacht vanavond een uitzinnige show!

Om niet met koude spiertjes in de moshpit te duiken, komt PVA de warming up verzorgen. En dat is ze wel toevertrouwd! Ze brengen hun dansbare genre-overstijgende songs uit op het hippe label Speedy Wunderground, dat ons eerder al verblijdde met Kate Tempest, Black Midi, Squid en Black Country, New Road. Kwaliteit dus. En opzwepend! PVA is Ella Harris, Josh Baxter en Louis Satchell, die allerlei muzikale invloeden door hun synths, drumloops en bezwerende vocalen laten horen. En ze zijn vriendjes met Shame, dus vanavond kon wel eens heel gezellig gaan worden!

T-Ice