Clamcore!

Op het internet leer je elke dag iets nieuws. Zo las ik zojuist dat Hunx & his Punx queercore maakt. Ik had nog nooit van dat woord gehoord. Ik dacht dat de betreffende band een leuke punkband was, met een zanger die toevallig homo is en daar een flinke act maakt. Maar dat noem je dus queercore, klaarblijkelijk. Een van de overige bandleden heet Shannon Shaw en als ze geen queercore maakt met Hunx, dan speelt ze in Shannon & The Clams. Of je haar muziek in dat geval clamcore wilt noemen laat ik aan jou over. 

Hoe je het ook noemen wilt, het klinkt in elk geval erg aanstekelijk wat Shannon en haar schelpdieren laten horen. Net als Hunx & his Punx is Shannon met haar eigen band voornamelijk een punkband, maar wel een met de blik op de vroege jaren zestig. Shannons liedjes baden in de doo-wop, surf en andere stijlen, waardoor je de muziek -ook al zo'n raar woord- als vintage of retro moet omschrijven. Ik vind het voornamelijk leuk, al is dat dan weer een mening en niet zozeer een omschrijving van wat ze precies voor muziek maken.

Retro of niet, actueel is het daarnaast ook nog eens, want Shannon & The Clams sluit keurig aan bij de waslijst aan leuke garagebandjes die we dit jaar al tegenkwamen. Ze spelen op een losse, zo niet lome manier door de liedjes heen en hebben wel iets gemeen met een band als The Growlers. Maar waar die band een sfeertje van hasj en surfplanken oproept, doet Shannon & The Clams voornamelijk denken aan een dronken High School Prom Night, zonder ouderlijk toezicht. De liedjes zing je accuut mee en roepen de onweerstaanbare behoefte op om steeds maar weer op de repeatknop te drukken als de muziek is afgelopen.

Shannon & The Clams, uit Oakland in Californie en opgericht in 2009, is met 'Dreams in the Rat House' alweer toe aan hun derde album. De plaat kan rekenen op goede kritieken en zo heel langzaam aan begint de band een beetje door te breken. De lokale duit in het zakje wordt gedaan door -hoe kan het ook anders- de heren van een welbekende platenzaak twee deuren naast de hoofdingang van Vera, die bijzonder enthousiast zijn over deze band. Geheel terecht natuurlijk, daarom staan ze vanavond ook in onze eigen Grote Zaal.

Bart

In het voorprogramma van Shannon And The Clams staat de Groningse garagerocker band The Obamas. De groep bestaat sinds 2010 en komt voort uit bekende punk, rock en rock ’n roll bands uit Grunn. Zo spelen Arnold Nieborg, Joris Witvliet en Eli Padmos in bands als The Kickers, The Swains, The Gravediggers, The Fuckups en The Monroes.