NB. Kom op tijd om een lange rij te ontlopen. Kassa open om 20:30 uur.

De heerlijk opzwepende zigeunerdisco van Shantel luistert als de soundtrack van de film Black Cat, White Cat van de Servische filmregisseur Emir Kusturica. Het is een vrolijke, hectische bedoeling. Muziek die je graag wilt horen op een bruiloft. Veel toeters en bellen, wilde ritmes en met zangers en zangeressen die wanhopig zingen over verloren liefdes, woeste bacchanalen en herinneringen aan het vaderland. Het is een carnavelesque optocht met muzikanten van verschillend pluimage, bezielend gedirigeerd door Shantel, oftewel Stefan Hantel, een van Roemeense afkomt geboren dj en muziekproducer. Shantel gebruikt de traditionele balkanmuziek als basis voor zijn muzikale soep en roert daar electronische beats en jazzy dubs doorheen. Zijn twee mooiste platen zijn compilaties van zijn disco clubnachten Bucovina Club en Bucovina Club Vol 2. Muziek uit een verscheurd land pittig gedoseerd met techno- en clubbeats. Emotioneel, hartverscheurend, zielsgelukkig en dramatisch op hetzelfde moment.

Dromerige odes als poezie voorgedragen ontaarden in oprispende springerige pogoknallers ('ciganka medley'), kwijnende serenades veranderen in een wulps wiegend spektakel ('da zna zora') en wilde ritmes toeteren het festieve chaotische Oost-Europese nachtleven na ('mahalageasca'). Het zijn heerlijke nostalgische dansplaten, waar de romantiek vanaf druipt.

Opvolger Disko Partizani (2007) bleek een regelrechte commerciele hit. De clip voor 'disko partizani' werd gefilmd in Istanbul en resulteerde in een regelrechte dansvloerkiller in Turkije terwijl de rest van de plaat wat meer teruggrijpt op zijn balkanroots en de technobeats meer achterwege laat.

Voor Planet Paprika (2009) scheert Shantel zijn weelderige krullen af en geeft de plaat een Arabisch tintje mee. Een bedouins feestje met veel dub en ska. Niet alle nummers zijn even memorabel en klinken soms zelfs een beetje lullig, maar als Shantel zichzelf niet al te serieus neemt ('absolutely inauthentic, my style is egocentric') moet jij dat zeker niet doen.

nathalie