Hoe belangrijk is leeftijd wanneer je muziek maakt? In geval van Daniel McBride, alias Sheep,Dog&Wolf benadrukt hij zelf dat hij (pas) 19 jaar is. En hij was zelfs 17 toen hij zijn vijf nummers tellende ep Ablutophobia uitbracht. Door hemzelf over een periode van negen maanden ingespeeld, opgenomen en afgemixt in zijn tot kleine studio omgebouwde slaapkamer. Als je die ep beluistert, wordt het enigszins begrijpelijk dat McBride zijn leeftijd zo benadrukt. Anders loopt hij de kans dat zaaleigenaren niet geloven dat hij is wie hij zegt te zijn.

Want het is voorwaar geen kattenpis waar deze jonge gast mee aan komt zetten. Voor zijn alternatieve folkrockjazz maakt hij gebruik van rijke, gelaagde arrangementen, waarvoor hij alle instrumenten zelf heeft ingespeeld, van euphonium tot cello, van drums tot klarinet. Wat wel maakt dat je je gaat afvragen hoe hij in godesnaam zijn muziek live ten uitvoer wil brengen. Schijnbaar brengt hij slechts één extra muzikant mee, dus er komt waarschijnlijk nog de nodige acrobatiek bij kijken. Alleen dat maakt dit eigenlijk al een optreden om niet te missen.

Een andere reden om absoluut te gaan, is dat dit een van McBride’s eerste optredens in Nederland, ja zelfs in Europa, is. Via crowdfunding heeft hij geld ingezameld om op tour te kunnen gaan; zijn boekingen zijn geregeld door hetzelfde Duitse bureau dat ook tours voor acts als Sigur Rós, Cocorosie en Antony and the Johnsons heeft opgezet. Alsjeblieft! Dag 1 van de tour is in Duitsland, dag 2 op het verrukkelijke festival Into the Great Wide Open en op dag 3 doet hij reeds Vera aan. Een unieke gelegenheid dus om dit talent als een van de eersten live te aanschouwen.

 En de laatste reden is dat zijn eerst langspeler net uit is tegen de tijd dat hij naar Europa komt. Egospect heet de plaat, en wederom heeft McBride alle partijen voor eigen rekening genomen. De nieuwe Sufjan Stevens wordt hij wel genoemd. Kom jezelf aan hem vergapen en bepalen of deze benaming terecht is. De eerste opnames doen in elk geval vermoeden van wel!

Weedebee

Het Debuut album van Sheep,Dog&Wolf is hier gratis te beluisteren/downloaden!