Aanstekelijk. Dat kun je de muziek van A Silent Express zeker noemen. Een keer hun meest recente clip Feel the Energy bekeken op Youtube en meteen zat het nummer in mijn hoofd gegrift. Een knappe prestatie van deze jonge honden uit het Friese Haagje, oftewel Heerenveen. In die plaats leerde ik zelf muziek waarderen en maken, in het sympathieke jeugdhonk Sfinks. Zo’n succesvolle band kwam eerder niet uit de Friese sporthoofdstad.

Al flink wat jaren probeert A Silent Express door te breken en onderhand lijkt dat al aardig gelukt. In 2007 won de band de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland, met een overweldigende meerderheid. Ze wisten maar liefst twee keer zoveel stemmen te verzamelen als de runner-up.

Dat is het moment dat de band besluit om het echt te gaan maken. Vanaf 2008 besluiten de vier mannen van A Silent Express na vijf jaar een parttime muzikantenbestaan te hebben geleefd, fulltime aan de slag te gaan als artiest. Vanaf dan gaan ze voluit toeren - in een oude ambulance - om hun aanstekelijke popmuziek onder de aandacht te brengen. Die muziek is sterk beïnvloed door de jaren 80. Bands als Duran Duran en de Simple Minds zijn duidelijk terug te horen in de songs. Toch klinkt A Silent Express alles behalve gedateerd. Je zou ze ook kunnen onderbrengen in de hoek van andere 80’s geïnspireerde bands, zoals Das Pop en Infadels, hoewel A Silent Express wel iets gepolijster klinkt.

Het vele toeren brengt z’n voordelen mee, want A Silent Express wordt opgepikt door producer Holger Schwedt, die eerder werkte met Bløf, Anouk en Van Velzen. Met hem neemt de band een aantal songs op die aan platenmaatschappijen moeten worden gesleten. Het label 8Ball Music hapt toe en nog geen maand later is de deal voor een album bij het label van Alain Clark, Miss Montreal en Bertolf beklonken.

In mei 2010 verschijnt single Will I Be Around, in september de tweede radiohit I Never Saw This Coming en in november vorig jaar ligt dan eindelijk het langverwachte eerste album getiteld Now in de schappen. De derde single I Can’t Say, I Wasn’t Afraid wordt ook alweer een hit en Will I Be Around blijkt aan het eind van het jaar zelfs het meestgedraaide nummer te zijn op 3FM.

Deze jongens doen het dus goed! 2011 is het jaar om de vruchten van het succes te plukken, met een festivaltoer en zelfs een contract met een Duits label. Ook onze oosterburen moeten dus aan het succes van A Silent Express geloven, een mogelijke zegetocht die wordt begonnen met een optreden in de beroemde Kaiserkeller onder Große Freiheit 36, het Hamburgse equivalent van Vera. En nu wordt tussen de avonturen in het Oosten in tijdens een korte clubtoer Vera aangedaan. Deze band gaat hard en jij kunt daar deel van uit maken, mis het niet!

Tsjalling