Sint (Dick Maas, 2010)
December komt er weer aan, de ideale tijd om de buitenwereld buiten te sluiten. Om de zoveel tijd verschijnen er films die de feestelijke dagen aan het einde van het jaar met wat meer horror bekijken. Denk aan Rare Exports (2010, vorig jaar in Zienema), Santa’s Slay (2005) en ook Gremlins (1984). Dick Maas’ Sint (2010) past naadloos in dit rijtje, en op de avond voor Sinterklaas laat Vera Zienema zien dat die heiligman niet altijd even goedhartig is.

Niklas (Huub Stapel) blijkt namelijk helemaal geen vrijgevige Spaanse (of Turkse) kindervriend, maar een wrede, plunderende bisschop. Samen met zijn helpers houdt hij bloedig huis in Amsterdam anno 1492. Maar als men in opstand komt en Niklas’ schip met man en al in de fik steek, is het helaas nog niet gedaan met de ellende. Vanaf nu, elke keer als de sterfdag van de bisschop samenvalt met volle maan, keert hij terug naar Nederland, om met zijn zwartgeblakerde pieten wraak te nemen. ‘Pakavond’; zo hadden we het nog nooit bekeken.

Via een prachtig uitstapje in de jaren 60 komen we in het heden aan, op 5 december in een besneeuwde villawijk. Als de vriendin van Lisa (Caro Lenssen) tijdens een avondje alleen thuis op onverklaarbare wijze gillend en al de schoorsteen in wordt getrokken, denkt men dat haar vriendje en hulpsinterklaas Frank (Egbert Jan Weeber) hier achter zit. Of.. zou dat broodje aap verhaal over volle maan op 5 december toch waar kunnen zijn? Waarom luistert niemand naar de op non-actief gestelde rechercheur Goert (Bert Luppes), die bij hoog en laag blijft beweren dat hij – uit ervaring nog wel – weet hoe het zit?

Sint bevat veel actie en meer geweld dan we van Dick Maas zijn gewend. Er wordt geslacht, verbrand, gehakt en in een spectaculaire scene zien we de ondode Niklas op zijn paard over de daken van Amsterdam galopperen. Ook blijft er behoorlijk wat over om te lachen, wat voor een onweerstaanbare combinatie zorgt. Sint mag dan niet de meest hoogstaande film zijn, maar het belooft zeker een heerlijk wegkijkavondje te worden.

- Henriëtte