In Sirens (2022) volgen we Slave to Sirens, een feministische thrash-death metal band uit Libanon. Ze navigeren hun weg naar bekendheid ten tijde van de 17 oktober-revolutie, een periode van Libanese opstand tegen het wanbeleid van een corrupte regering. De bandleden zitten vol met dromen, maar zijn ondertussen ook geteisterd door (inter)generationele trauma's. In een land vol repressie, misogynie en homofobie, laat de film op ongekende wijze hun strijd voor vrijheid van zelfexpressie zien. 

Het resultaat is een intiem en gelaagd portret van een band met een ontelbaar aantal facetten. Het ene moment staan de bandleden op een protest tussen de loeiende sirenes en sissend traangas, schreeuwend om de val van het Libanese regime. Het volgende moment staan ze elkaars make-up te doen, om daarna met zwaar distorted gitaren headbangend op het podium te staan. Ondertussen wordt alles afgewisseld met beelden van een ontluikende, geheime queer relatie tussen bandlid Lilas en iemand uit Syrië.

Sirens heeft alle ingrediënten voor een succesvolle samenwerking tussen het Internationaal Filmfestival Assen (IFA) en Zienema: ruige muziek en in-your-face feminisme. Dus schuif aan en kom samen met ons alvast in de stemming voor internationale vrouwendag!

Internationaal Filmfestival Assen viert vrouwelijke filmmakers & versterkt hun positie in de filmwereld, toont nieuwe perspectieven & doorbreekt stereotiepe sekse- en genderrollen. IFA is een van de oudste filmfestivals met een (intersectionele) feministische traditie in Europa en het enige filmfestival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan. Tijdens de 43ste editie biedt IFA maar liefst 26 actuele en spraakmakende (inter)nationale lange films, 12 shorts tijdens de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren, en een gloednieuwe festivaltalkshow. IFA vindt plaats op 10 t/m 12 maart in DNK, Assen. Zie voor het hele programma: filmfestivalassen.nl/programma.

- Hilde