Bijna iedere keer tegenwoordig wanneer ik een plaat van de Skatalites in de Vera Kelderbar opzet, komt er wel een jongen naar me toe met de vraag: “Heb je ook ska?” Hoe de ska precies vijftig jaar geleden op Jamaica ontstond, toen negen van de beste muzikanten van het eiland een supergroep oprichtten: “Laten we ons de Sattelites noemen.” “Nee, we spelen ska, we noemen ons de Skatalites!”, ze weet het niet, de jeugd van tegenwoordig. Wat ze echter wel weet, is hoe goede feestmuziek klinkt. Wat zeg ik? De beste feestmuziek ter wereld! Geen wonder dat er iedere, zeg eens wat, 15 jaar wel een ska-revival plaatsvindt. De eerste was meteen de beste, met ‘Two-Tone’ bands als the Specials, Madness en the Selecter die hits hadden die iedereen nog wel kent. Zo brengt iedere generatie zijn eigen ska-bands voort.

Het Groningse Knight Susan is de jongste loot aan de boom en ze doen er alles aan om net zo bekend te worden als hun illustere voorgangers. Met veel optredens in de Stad zijn ze ondertussen een stevig groovend gezelschap dat de Two-Tone stijl in ere herstelt. Solide bas en drum, lekkere blazers en eigen nummers afgewisseld met covers die soms wat meer voor de hand liggen (Hooligan), en soms verrassen (Pass the Tu Shung Peng, of James Brown!). Kom maar door zeg ik!

Overal uit Drenthe komen the Roosterz. Hier in de Stad misschien wat minder bekend maar daarom niet minder leuk! Vooral bestaand uit oudgedienden van de plaatselijke ska- en reggaescenes spelen ze ondertussen ook alweer vijf jaar samen. Misschien de minst bekende naam van de avond, maar dat zegt weinig over de kwaliteit van hun muziek. Nog meer nadruk op de blazers dan bij Knight Susan, en wat meer swingende ritmes die sterk tegen de rocksteady aanhangen zorgen voor een bijna authentiek Jamaicaanse “feel”. Dit zal voor velen de blije verrassing van de avond worden.

Want ook de laatste band is voor de Groningse muziekliefhebber geen onbekende. Wat heet: trombonist Obed Brinkman gaat alweer zo’n 20 jaar mee in de scene. Eerst in de onderhand legendarische feestband Jammah Tammah, later in Zebra en sinds een paar jaar als solo-muzikant. Met zijn soloproject O-Bat and the Undead werkt hij aan zijn tweede cd, en net als op de eerste krijgt hij daarbij hulp van zo’n beetje iedere muzikant die Groningen rijk is. Lome, sferische muziek, denk de rustige kant van Nick Cave of de Kift en je hebt een begin van een idee. Muziek die moeilijk in een hokje te plaatsen is, maar waar regelmatig zijn jarenlange ervaring in de ska en reggaemuziek in doorschijnt.

Voor dit optreden haalt hij de meest ‘ska’-achtige nummers bij elkaar en hij heeft dan ook zijn begeleidingsband voor de gelegenheid omgedoopt tot the Undread. De vaste kern van de live-begeleiding –bas, drums, gitaar, toetsen, dwarsfluit, zang en viool- zal waarschijnlijk nog wel aangevuld worden door enkele gasten; zo begrijp ik dat Shanti mee komt zingen, en die man wordt niet voor niets zo genoemd!

Het e.e.a. zal omlijst worden door een drietal deejays; ondergetekende zelf zal een paar plaatjes opzetten, DJ Brentford Sound houdt de voetjes ook lekker bezig en de drijvende motor achter deze feestavond, DJ Steely Roundbeat, zal weer de zeldzaamste oude ska-plaatjes uit zijn collectie tevoorschijn toveren. Niet omdat ze zo zeldzaam zijn, maar omdat ze zo lekker dansen!

21.00 uur The Roosterz
22.00 uur O-Bat and the Undread
23.00 uur Knight Susan

 

Gegroet, Jos Z