Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik tot voor kort nooit van Slim Cessna's Auto Club had gehoord totdat mijn in opperste verbazing en met ogen draaiende rock en roll vriendin mij verbaasd toewierp ''Ken jij Slim Cessna niet?' om vervolgens in een drievoudig hoera uit te barsten toen ze hoorde dat de band in Groningen zou spelen.

Aangezien ik niet vies ben van een beetje rock'n roll op zijn tijd, ging ik meteen op onderzoek uit. En wat ik hoorde beviel me meteen.

Dit zeskoppige monster komt uit Denver, Colorado en speelt al sinds 1992 de sterren van de hemel. Jello Biafra prijst de band de hemel in en pleurt iedere plaat van deze cowboys op zijn Alternative Tentacles label. De band regeert onder de bezielende leiding van Slim Cessna, die samen met zijn sidekick en banjospeler Munly prevelend en bezwerend gospel liederen predikt met een aan waanzin grenzende energie alsof de duivel hen op de hielen zit.

Laatste plaat “Unentitled' (2011) is een vrolijke, boeiende mix van country, folk en gothabilly en doet sterk denken aan muziek van 16 Horsepower, White Cowbell Oklahoma en Broken Spirits.

De band heeft onder andere het podium gedeeld met Johnny Cash, The Reverend Horton Heat en The Violent Femmes en is door Spin Magazine uitgeroepen als beste band van het South By South West festival.

En dat is geen wonder, want als je de boomlange Slim Cessna en de rest van de autoclub live ziet spelen is het alsof je getuige bent van een duivelsuitdrijving in optima forma.

Een bombastisch spektakel waarin Cessna en Munly al jodelend, springend en hijgend om elkaars nek hangen en het publiek meezuigen in een hysterisch spirituele bijeenkomst met een ritmesectie die de boel opdrijft die de Heilige Geest doet neerdalen.

Ongelovigen Bekeert U lijkt de woeste boodschap die uitgedragen wordt in samenzweerderige liederen over dat enge monster alcohol, apocalyptische voorspellingen en gebroken harten.

Het is een bont gezelschap met muzikanten die uit een Jim Jarmusch film gestapt lijken te zijn en die hun instrumenten (contrabas, piano) bejegenen als een groep hongerige wolven. Met ex-leden van Delta 72 en 16 Horsepower in de gelederen gedijt de country en rocknroll als boter op een warm broodje.

Duik diep in het hart van Amerika en geef je over aan de waanzin die Slim Cessna's Auto Club heet.

nataly