’t Heerlijk avondje is aan ’t komen, ’t avondje van… Snow Coats! Deze vrienden uit (vooral) Doetinchem zijn samengekomen in Arnhem, om onze koude nachten te vullen met een warme wervelwind van indiefolk en zo nu en dan een fris poprockbriesje. De Achterhoekers zijn zangeres en gitariste Anouk van der Kemp, gitarist en zanger Daan Ebbers en drummer Joost Ebbers. Bassist Frank Peters uit Zevenaar mag als het goed gaat ook mee, maar da’s dus eigenlijk geen echte Achterhoeker, of hoe je dat ook noemt. En voor ik wat meer inhoudelijks zal schrijven: Het antwoord op je eerste vraag van de zaterdagavond is: Ja. Daan en Joost zijn familie. Broers ook. Tweeling zelfs, ja. Goed, dan hebben we dat ook weer even helder.

Nou kunnen we wel stellen dat het weinig uitmaakt waar de groep vandaan komt, want de Achterhoekse invloeden zijn ver te zoeken. De band heeft een geweldige Amerikaanse sound en heeft daarmee al flink indruk gemaakt in de VS en het VK. Zo zijn ze onder andere op tournee geweest met Pinegrove, Ratboys, Future Teens and Sea Girls en hebben ze in 2020 een platencontract mogen tekenen bij Alcopop! Records. Hun debuutalbum Take the Weight off Your Shoulders kwam uit in 2018, en één pandemie later is de band klaar om door te breken met If it wasn’t me, I would’ve called it funny (2022). Zelf hebben ze eens Lord Huron en Florence & The Machine genoemd als inspiratie en die zachte folkklanken hoor je zeker terug, maar ik dacht ook aan Soccer Mommy, en waande me weer een beetje in de sfeer van de alternatieve indie rock van vlak na de eeuwwisseling. Ik gloei helemaal op.

Zet jullie schoentjes maar vast klaar! Kom de koude zaterdagavond 3 december Snow Coats aanschouwen in onze warme kelderbar! En degenen die dat extra zweetdruppeltje op hun voorhoofd willen scoren, kunnen ook nog blijven plakken om een nachtelijk pasje te wagen bij PAUW! Da’s dus dubbel genieten. Tot dan!