Speelde kortgeleden nog de ex-drummer van Sonic Youth in Vera met Dissapears, binnenkort komen er nog eens twee muzikanten optreden die eerder in befaamde ‘verdwenen bands’ speelden. Dat zijn Sonja van Hamel met in haar band gitarist Ken Stringfellow.

Van Hamel vormde van 1999 tot 2006 samen met de vroegere drummer van Bettie Serveert Berend Dubbe de band Bauer. Die samenwerking bracht drie prachtige platen voort met interessante popmuziek op het randje van elektronica en indiepop. Na het uiteengaan van Bauer ging Sonja solo verder met muziek maken en zo debuteerde ze twee jaar geleden met het opvallend sterke Winterland. Die plaat – een iets meer akoestische en minder elektronische versie van Bauer – bevatte de soundtrack van de gelijknamige film van Dick Tuinder, maar was een sterk op zichzelf staand werk.

Nu is er een nieuw album getiteld Transcendental Man. Hiervoor koos Sonja van Hamel om samen te werken met niemand minder dan Ken Stringfellow, een van de twee frontmannen van The Posies. Je kunt hem daarnaast ook kennen als vaste versterking van R.E.M. tijdens hun live-concerten. Stringfellow produceerde het album samen met JB Meijers (bekend van De Dijk, Supersub en Shine), maar hij speelt er ook op mee. Daarnaast zingt Stringfellow een aantal nummers samen met Van Hamel, zoals het prachtige duet The Roman Empire. Meer dan genoeg reden dus om hem mee te nemen tijdens deze korte voorjaarstoernee langs de Nederlandse clubs.

Sonja van Hamel is een aanrader voor liefhebbers van Aimee Mann, Sufjan Stevens, Stereolab en Wurlitzer-orgeltjes. Live wordt ze bijgestaan door een door de wol geverfde band met Diets Dijkstra (ex-Johan) op bas, Annie Tangberg (Metropool Orkest) op cello en drummer Mark van den Driest (ex-Coparck).

Een bijzonder aspect aan de optredens van Van Hamel zijn dat ze speciaal gemaakte ‘Draw Clips’ laat zien. Sonja maakt naast muziek ook tekeningen, die ze gebruikt voor haar videoclips. Terwijl de band speelt worden deze films geprojecteerd, maar soms ook live opgevoerd. Zo heeft ze voor het eerder genoemde The Roman Empire een groot bewegend uitklapboek gemaakt, dat live wordt vertoond door Eddo Hartmann. Hij voert alle Draw Clips uit, maar tekende ook voor een aantal bijzondere machines waar ik heel benieuwd naar ben. Een beetje zoals bij de Groningse kunstenaar/muzikant Klaske Oenema dus. Net als bij haar vertellen de songs en de tekeningen samen een verhaal. Volgens mij wordt dit dus een prachtige avond, dus mis dit niet!

- Tsjalling