Aan mij rest de twijfelachtige eer u te mogen berichten over aanstaande tour collaboratie tussen wederom drie grote namen. Binnen de vierkante betonnen muren met tralies gebarricadeerde raamopeningen. Twijfelachtig omdat ik deze bands reeds eerder aan u voorgesteld heb en aldus een vrij pittige taak heb u andermaal te enthousiasmeren want als u uzelf metalhead noemt en van deze bands nog nimmer gehoord heeft u wellicht eens onder uwe steen vandaan had moeten komen toen het er daadwerkelijk toe deed.

Malevolent Creation: hun lompe death metal staat al sinds het uitkomen van hun debuut “The Ten Commandments”, uit 1991 aan de top van de lompe death metal. Geformeerd in New York, maar nu onderdeel van de florerende Florida scene. Samen met Bolt Thrower,  Immolation, Suffocation, Cannibal Corpse, Vital Remains etc. bouwden zij de death metal scene tot een populaire stroming. Daarmee gaven deze bands een draai een het opgebouwde genre van Slayer, Death, Possessed, Venom, Voi Vod, Kreator e.v.a. Meer dan twintig jaar later hebben ze met "Indivious Dominion" hun elfde en andermaal een kei van een plaat op zak. De echte liefhebber heeft deze al lang grijs gedraaid en kent de nummers van binnen en van buiten. Live zetten de mannen met hun expertise en routine nog dagelijks elke zaal ter wereld op zijn kom. Donkere tonen scheurend gitaargeweld, zieke solo's en een grunt uit de onderbuik. Daaronder een oorlog van drumpatronen en u hebt een recept voor pure dood.

Het Braziliaanse Krisiun doet geen druppel water in haar wijn. Zij legt zich toe op het spelen van death metal in haar puurste en hardste vorm. Met dodelijke precisie wordt elke noot snoeihard je brein ingeramd om daar zijn verderfelijke werk te verrichten. Als een tumor drukt zij van binnen uit alles in je hoofd aan stront. De dubbele bas hyperspeed patronen blasten de migraine voor een week vast in je hersenpan, de technische gitaarlijnen zijn ongrijpbaar maar Krisiun kan ook zeker een riff neerleggen die je met de beste wil van de wereld je kop niet meer uit krijgt. Deze haak met weerhaken zal men naar het aanwezige publiek uitwerpen en dan maar hopen dat ze een beetje willen bijten.

Vital Remains is verantwoordelijk voor een van mijn favoriete death metal platen “Let Us Pray” uit 1992. Zij brachten samen met onder andere Morbid Angel en Acheron die heerlijke satanische duisternis in de death metal. De death metal zat toentertijd met de black metal in een pact om de wereld te verderven en van een tweedeling was nog geen sprake. Op het album “Forever Underground” liet men wel een meer death metal benadering horen en vanaf die plaat ontwikkelde Vital Remains zich tot een snellere en machinale death metal cycloon. Eigenlijk is Vital Remains tegenwoordig een eenmansproject van Tony Lazaro en hij zoekt de bandleden gaandeweg zo kon hij in het verleden al rekenen op de medewerking van menig Death metal icoon. Afwachten met wie hij vanavond het podium betreedt maar dat de kloppers van de drummer na afloop bij het grofvuil gezet kunnen worden staat als een paal boven water.

Karnak is een hakkende death metal band uit Italië. Hakkend als in Messugah en bijvoorbeeld Nile hebben ze een broertje dood aan originaliteit. Bij tijd en wijlen gaan ze even los maar helaas duurt dat nooit lang. De lage en modderige grunt is eentonig en de techniek die er in het spel wordt gelegd kan de muziek niet optillen naar een hoger niveau. Alleen voor die hard fans van het onnavolgbare death metal repertoire.

Thruth Corroded heeft lekkere meedein-en-inhaken-maar stukken en mag iets meer naar de thrash geduwd worden. Lekkere agressieve composities razen in goed tempo voorbij. De nummers zitten lekker in elkaar en het enthousiasme spat eraf. Een band die niet op de automatische piloot maar wat doet maar gevoel en een zekere mate van eigenzinnigheid in haar nummers legt. Dit is er in ieder geval zeker een om even te gaan checken.

 Pestifer zal het spits afbijten met hun Belgische death metal. Vol van dissonanten en vies klinkende tonen smeren zij hun plaat “Age of Digrace” vol. Een druk tegendraadse bas vult de niet bestaande leemtes op. De lat wordt technische erg hoog gelegd en je moet dan ook tegen bands als Kataklysm en Cynic kunnen om dit op waarde te schatten.

-Wokkel