Soundsofmusic is naar eigen zeggen een festival voor nieuwsgierige oren en is in 2010 opgericht als opvolger van Les Trois Jours. Het festival vindt tussen 15 en 20 oktober plaats op meerdere lokaties en glijdt als een soepele slang tussen de paden van actuele geïmproviseerde muziek, jazz en geluidskunst. Op het festival staat een muzikant centraal, die telkens in verschillende combinaties opduikt.  Deze keer is dat de in Amsterdam woonachtige Amerikaanse altsaxofonist/klarinettist Michael Moore.

Ook in de Grote Zaal van Vera staat Moore in de spotlights, deze keer met zijn elektrische gitaarband The Persons, met daarin Jasper Stadhouders (bas), Danny Petrow (gitaar), Alexander Logozarov (gitaar) en Michael Vatcher (drums). Met The Persons speelt de veelzijdige Moore rock met sterke riffs en invloeden uit Azië, die worden gecombineerd tot een energieke surfsound, zoals al te horen is sinds de debuutplaat 'World Surf Music' (1989). Michael Moore weet altijd heel goed verschillende invloeden en experimenten samen te smelten tot een aangename muzikale flow.

Geboren in Arcata, Californië en afgestudeerd aan de New England Conservatory of Music in Boston, speelt Michael Moore eind jaren zeventig met Available Jelly in Europa en besluit dan vanaf 1982 in Amsterdam te gaan wonen. Hij werkt sindsdien samen met nationale en internationale jazz-grootheden, maar ook met dans- en theatergezelschappen. Internationaal succes verwierf Moore vooral in de jaren negentig met Ernst Reijseger en Han Bennink in Trio Clusone. Op zijn eigen label Ramboy brengt hij sinds 1991 platen uit van al zijn eigen groepen. Tegelijkertijd vervult hij gastrollen bij allerlei groepen van verschillende nationaliteiten, van Turks en Portugees tot Malinees en Braziliaans (onder andere met Cristina Branco, Habib Koité en Paulo Moura). Deze muzikanten verwerken traditionele klanken in hun eigen muziek, hetgeen wel eens onder de wat gemakzuchtige noemer wereldmuziek wordt geschaard. Voor al deze prestaties  heeft Michael Moore een aantal onderscheidingen ontvangen, zoals de Boy Edgar Prijs en de Bird Award tijdens North Sea Jazz.

 Eerder was Michael Moore al eens op het Vera-podium te bewonderen tijdens deel acht van De Derde Helft, een reeks concerten waarbij klassiek, jazz, pop en elektronica elkaar ontmoeten en waar jonge talenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen zich presenteren. Eenzelfde concept zien we ook op Soundsofmusic, waar Tatiana Koleva’s Youth Percussion Pool explosief slagwerk van Frank Zappa, Klas Torstensson en Louis Andriessen ten gehore brengt in samenwerking met studenten van het Prins Claus Conservatorium Groningen en het Codarts Conservatorium Rotterdam.

 Hierna volgt nog een afterparty in Vera's Kelderbar, waar we een stormachtige set mogen verwachten van het Tom Rainey Trio. De van oorsprong Duitse saxofoniste Ingrid Laubrock heeft internationale erkenning gekregen, nadat ze aansluiting vond met de jazzscene in Brooklyn. Een grote rol is weggelegd voor gitariste Mary Halvorson, met Marc Ribot een van de grote gitaarnamen van dit moment. Drummer Tom Rainey zelf is net als Michael Moore in Californië geboren, maar woont al sinds lange tijd in New York. Hij is een belangrijke schakel in New Yorkse bands als New and Used en Mark Helias Open Loose. Onder zijn leiding zal het allstar trio de avond tot een wervelend einde brengen.

-Dikkie.

Showtime:
21:00-21:30 Youth Percussion Pool
21:45-22:45 The Persons
23:15-00:15 Tom Rainey Trio (Downstairs)