Speedmobile bestaat uit de Bart en Bart ritmesectie van Peter Pan Speedrock en zanger/gitarist Jeroen van Batmobile. Nou ja, ik kan dit stukje hiermee eigenlijk meteen wel afsluiten, want een beetje rocker weet nu al genoeg. Barkeeper, 3 meter bier graag!

Huh? Dit is toch echt te kort? Ok, nou goed dan. Voor ik aan het bier ga, maak ik er toch maar wat overbodige woorden aan vuil.

De samenwerking begint eigenlijk al in 2008 als Peter Pan Speedrock en Batmobile gezamenlijk de plaat 'Cross Contamination' uitbrengen, waarop de bands nummers van elkaar coveren. Je krijgt met deze plaat al een idee hoe Speedmobile 10 jaar later gaat klinken, als de band eind 2018 wordt opgericht om op een Lemmy herdenkingsshow een aantal Motörhead classics weg te blazen. Naast de twee bands waaruit de onderlinge leden vandaan komen, is Speedmobile  te omschrijven als een kruising tussen Motörhead en The Stray Cats, zoals ik ook lees in een recensie over de eind vorig jaar uitgekomen debuutplaat 'Supersonic Beat Commando'. Hé, maar die combinatie bestaat ook echt. Want speelde Lemmy niet samen met Stray Cats drummer Slim Jim Phantom in The Head Cat? Maar waar Lemmy in The Head Cat ergens het fifties rock'n'roll gevoel wilde vasthouden, vliegt Speedmobile wat meer uit de tarzanbocht met speedrock, motörpunk en een vleugje psychobilly.

Eigenlijk is het concert in 2018 bedoeld als een eenmalig project, maar drummer Bart Nederhand en bassist Bart Geevers krijgen van het spelen van de Motörhead knallers kennelijk toch weer de speedrockkoorts. Jeroen Haamers speelt natuurlijk al sinds 1983 (!) in dezelfde bezetting met Batmobile en is ook wel in voor een verzetje en zo gaat Speedmobile aan de slag met eigen nummers.

Die eigen nummers komen er op de gelijknamige eerste EP 'Speedmobile' (2020), de digitale EP 'Straight Off The Farm' (2021) en de eerste volledige langspeler 'Supersonic Beat Commando' (2022) en kennen gelukkig weinig verrassingen. Ongenadig hard wordt er uit de speakers geknald met de nalatenschap van bands als natuurlijk Motörhead en andere voor de hand liggende invloeden als The Ramones, Chuck Berry en Johnny Thunders & The Heartbreakers. Eén van de weinige covers is van laatstgenoemde band,  'I wanna Be Loved', een andere is de klassieke rock'n'rollsong 'Train Kept A-Rollin', maar dan in een versie zoals Motörhead die uitbracht op de gelijknamige eerste plaat. Zo, mag ik nu weer een biertje?

Er zijn heel wat dronken traantjes geplengd over menig bartoog na het verscheiden van Peter Pan Speedrock in 2016, maar die kunnen met een snotdoekje worden gedroogd en de keeltjes met troost gesmeerd, want nu is daar Speedmobile! O, en dan zijn er ook nog de reünieshows van Peter Pan Speedrock. Er breken weer gouden tijden aan voor liefhebbers van loeiharde speedrock'n'roll en voor de Koninklijke Horeca Nederland.

Dikkie.