U kent 'm wel, dat drukke mannetje met dat flinke Haagse accent. Je ziet hem vaak genoeg opduiken op bij allerlei programma's op de televisie. Al ongeveer tien jaar is Dennis Weening een publiek figuur en bij heel tv-kijkend Nederland bekend als Mol en gezicht van RTL 5. Maar voor hij die carrière oppakte maakte hij muziek. En ook nog eens hele leuke. Toen heette hij nog Dennie en samen met Lennie, Leffie en Bassie vormde hij van 1997 tot 2007 de leukste garageband die Den Haag in jaren had voortgebracht: Spider Rico.

Waar Den Haag tegenwoordig bekend staat om standtenthouders met muzikale aspiraties en songfestivaldiva's was de mooie stad achter de duinen in de jaren zestig het kloppende hart van beatminnend Nederland. Shocking Blue, The Golden Earrings en Q 65; ze komen er allemaal vandaan. En dat is waar Spider Rico de mosterd vandaan haalt. Net als bij hun stadgenoten van Q 65 draait het om de energie, de kick, het plezier en het vooral niet al te netjes willen spelen. Koppel die insteek aan een paar knetterharde gitaren, een fikse Oblivians-fixatie en je weet zo ongeveer wat je kunt verwachten. Pure rock 'n' roll. De energieke herrie van de Hagenezen slaat aan. Vooral in de eerste jaren van het decennium laat de band een indrukwekkend spoor van vernieling achter op de Nederlandse muziekpodia. De band staat strak, van zowel bier als energie en de optredens ontaarden maar al te vaak in een flinke chaos. Het culmineert in een legendarisch optreden op Noorderslag in 2005, waar men nog steeds niet over is uitgepraat.

Vrij plotseling, met maar één uitgebrachte plaat op zak en een fanschare die graag meer wil, trekt de band in 2007 er de stekker uit. Weening krijgt het druk met zijn carrière en er ontstaan meningsverschillen over de muziek. Het wordt stil in Den Haag. Tot begin dit jaar, als de heren toch maar weer eens gaan oefenen. In Den Haag gaat de geruchtenmachine lopen en dikke maand geleden gaat de kogel door de kerk. Muziekpodia kunnen extra bier in slaan en moeders kunnen hun dochters weer eens thuishouden. Spider Rico is terug. Ze gaan touren door heel Nederland, maar waar je ze beter kunt bekijken dan in onze Grote Zaal zou ik je niet durven zeggen. De band past hier perfect. Ik verwijs je overigens wel graag naar de buren van Elpee. Daar komen ze 's middags een instore-optreden geven. Ik vraag me af wat er heel blijft daar.

Bart