Voor wie nog niet bekend is met deze band, hier even in het kort het ontstaan en bestaansrecht aangaande deze 5 mannen.

Opgericht in 2013 met oa. 2 Motorpsycho-leden in hun gelederen (drummer Kenneth Kapstad en bassist Bent Saether), waarvan drummer Kenneth Kapstad nu een vast lid is en geen deel meer uitmaakt van bovengenoemde band.

De spil van Spidergawd is zanger, gitarist en tekstschrijver Per Borton en is vooral  verantwoordelijk voor de kenmerkende stijl van de band, een mix van zware seventies buesrock, hard rock en psychedelica met de bijbehorende stromingen als grunge en stoner rock.

Met andere woorden, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als het maar rockt! Het moge duidelijk zijn dat net zo als de albumtitel elke keer weer genummerd is, wij zijn inmiddels bij Spidergawd VI, de stijl niet heel erg veranderd is.

Zag ergens de zin voorbij komen “Nostalgische trip uit de archieven van de hardrock van de jaren ’70 en ’80. Wat mij betreft kunnen de jaren 90 er ook nog bij aangaande de Grunge en Stoner invloeden.

De band is inmiddels geen onbekende meer in Vera. Ooit in 2015 voor het eerst op dit podium tijdens Eurosonic en daar oogstte de band veel lof en goede reviews.

In de Vera Poll destijds werden zij ook als beste gewaardeerd aangaande de Eurosonic editie. En dat was ook niet geheel onterecht want live staat deze band als een huis en weet het publiek wel goed mee te nemen in hun wereld van rock’n’roll.

Eigenlijk ook wel logisch als de sound van de band vaak in reviews een mix wordt genoemd van bands als Led Zeppelin, MC5, Black Sabbath en enigszins naar de tegenwoordige tijd Soundgarden en Queens of the Stone Age.

Dat zijn namen waar je je niet voor hoeft te schamen en ondergetekende zou hierbij direct vooraan staan.

Nou was ik in 2019, de laatste keer dat zij Vera met een bezoek vereerden, zelf de dj bij het concert en das dan niet zo moeilijk om daar leuke soundjes bij te zoeken. Wat heet, een catalogus aan stevige rockbands kon ik hierbij inzetten om het publiek op te warmen. Niet dat ze het nodig hadden want het publiek weet deze band inmiddels ook wel te vinden.

Is er dan iets wat de band toch net iets anders maakt dan andere bands in het genre ?

Ja, het gebruik van een baritonsax. De band bewijst hiermee dat je uitstekend kan rocken met het instrument en qua de rocksound niet echt onderdoet voor de gitaar (althans in deze band) en de psychedelische onderlaag heerlijk kan leggen onder de stevige sound.

Dus voor de doorgewinterde rocker, gewoon komen!

Case

Support: Draken
Energieke rockband Draken werd opgericht in Oslo door bassist Hallvard Gaardløs (Spidergawd, WIZRD. De band staat bekend om hun virtuoze gitaarlicks en energieke live-performances en gaat ook dieper in op oude metal en hardrock. Draken heeft in 2021 hun self-titled debuutalbum uitgebracht onder het Zweedse label Majestic Mountain Records. In januari 2023 heeft het trio hun tweede album ‘Book of Black’ uitgebracht.