CORONA UPDATE:
Het concert van STAKE gaat door. Support An Evening with Knives is wel afgelast. Aanvang is nu 22:00. De kassa gaat om 21:00 open (ipv 20:30)
VERA volgt de richtlijnen van het RIVM, we houden dus geen evenementen boven de 100 bezoekers. Hier vind je onze richtlijnen.

Het klinkt als een jongensboek, als een jongensdroom die uitkomt. Vier schoolvrienden van slechts 12 jaar oud beginnen ergens in 2004 in Wevelgem, België een harde rockband. Ze noemen de band  Steak Number Eight, want dat is het eerste nummer op de plaat van Voidpoint, de band van Thobias, de oudere broer van zanger/gitarist Brent Vanneste. Schrijven zich in 2008 voor de grap in voor HUMO's Rock Rally en worden pardoes winnaar. Krijgen enorm succes, verkopen grote concertzalen uit en spelen op de grootste metalfestivals van Europa. Moeten zelfs de hoofdmeester op school om permissie vragen om in het buitenland op tournee te gaan met bands als Mastodon, The Dillinger Escape Plan, Alice Cooper en Deftones.  En dan maken ze bepaald geen schoolbandjesrock, Nee, een heavy mix van  sludge en postmetal, geïnspireerd door bands als Mastodon, Deftones, Tool, Pelican, Isis, Sunn O))) en Amenra. Niet echt alledaags voor een stelletje jonge snotapen.

De naam van de band wordt dan nog een ding. De jongens worden er aan de ene kant bekend mee, aan de andere kant draagt Steak Number Eight met haar naam een zware last mee. Want als de knaapjes van 12 uit ontzag voor een oudere broer hun bandnaam kiezen, denkt broer Thobias zelf nog dat het wel snel genoeg over zal zijn en ze toch zelf een naam zullen bedenken. Maar in 2005 overlijdt Thobias plotseling en blijft de naam Steak Number Eight juist als eerbetoon aan hem overeind. De band gaat een grote rol spelen in de het rouwproces van de jonge Brent, die zijn verdriet van zich afschrijft met nummers die gaan over het grote verlies.

Ondertussen brengt Brent samen met Cis Deman (gitaar), Joris Casier (drums) en Jesse Surmont (bas) als Steak Number Eight vier platen uit: 'When the Candle Dies Out...' (2008), 'All is Chaos' (2011), 'The Hutch' (2013) en 'Kosmokoma' (2015). Hierop laat Steak Number Eight horen dat in-your-face-gitaargeweld hand in hand kan gaan met meer melodische en atmosferische uitspattingen. De band is ongekend populair in thuisland België en ook  door Europa wordt intensief getourd. In Vera is Steak Number Eight twee keer te zien. In 2011 met Textures en Face Tomorrow en in 2015 als support van Prong. Niemand ziet  het dan ook aankomen als de band in 2018 plotseling aankondigt te stoppen. Maar na twee volledig uitverkochte afscheidsconcerten in de Vooruit in Gent kondigen de vier bandleden aan verder te gaan onder de naam Stake.

"'Steak Number Eight' was zeer beladen. Het stompte me op den duur af dat ik in interviews telkens weer het overlijden van mijn broer moest oprakelen", aldus Brent Vanneste.

Het rouwproces om de dood van zijn broer kan worden afgesloten en het jongensboek van Steak Number Eight gaat dicht. Een nieuw hoofdstuk in het leven van de volwassen mannen van Stake is begonnen. Het duurt dan een jaar voor Stake naar buiten komt met de EP 'Catatonic Dreams' (2019), gevolgd door debuutplaat 'Critical Method' (2019), beide uitgebracht op het gerenommeerde Britse Hassle Records. De muziek is nog steeds een mengeling van noise, sludge en postmetal, maar nu iets compacter en zwaarder en aangevuld met een nineties grunge vibe.

"Tijdens de mixing luisterden we bijna uitsluitend naar Gojira en Slipknot. Voor de structuur van de nummers en bij de songwriting zelf hebben we veel inspiratie gehaald uit de nineties, zowat Nirvana of Smashing Pumpkins."

Het is wellicht het beste werk van de vier mannen tot nu toe. En live spat de tomeloze energie van het herboren Stake van het podium af. Toch zal af en toe oud werk uit het jongensboek Steak Number Eight niet ontbreken.

Zanger/gitarist Brent: "Ik vind dat echt chic om te doen. Het doet echt deugd om die nummers nog eens te spelen. We zijn van plan om iedere show nog een of twee nummers boven te halen, gewoon uit nostalgie. Ik ben ook benieuwd naar wat de fans zelf willen horen op onze liveshows. We weten dat eigenlijk niet."

Tijd voor een hernieuwde en luide kennismaking met Stake op het Vera podium!

Uit Eindhoven komt support An Evening With Knives. Ondanks de naam maakt AEWK geen drillrap, maar rekt het trio evenals als Stake de grenzen van het heavy genre op met een mengeling van post-metal, psychedelische rock, stoner en doom metal. Het debuut 'Serrated' (2018) wordt lovend ontvangen, waarna AEWK tourt met bands als Truckfighters, Corrosion of Conformity, Elder en Stake. Onlangs is de tweede plaat 'Sense of Gravity' (2020) gepresenteerd in de Effenaar en nu komt het drietal het hier nog eens zwaar overdoen.

Er zal deze avond van begin tot einde een muur worden opgezet in Vera, waarop een zekere idiot-in-chief van over de plas wel eens stinkend jaloers kan zijn.

Dikkie.