De uit Detroit afkomstige Stef Chura is onlangs door het online muziekblad The Daily Indie “een aanstormend boegbeeld van de indierock” genoemd, de verwachtingen mogen best hooggespannen zijn. Ze heeft dit jaar haar tweede album uitgebracht, getiteld Midnight, uitgebracht op Saddle Creek Records, bekend van andere Big Thief en Bright Eyes. Het album is opgenomen met hulp van Will Toledo, die zelf al de nodige indie credits heeft verdiend met zijn eigen band Car Seat Headrest.

Stef Chura kwam met Toledo aan de praat tijdens een tour naar aanleiding van haar in 2017 uitgebrachte debuutalbum Messes. Die is uitgebracht door het in Detroit gebaseerde Urinal Cake Records, waar ook Protomartyr hun eerste album bij uitbrachten. Een album waarop Chura’s talent al duidelijk te horen is: Ze lijkt net zo makkelijk een altrock gitaar rocker als een slow jam te kunnen schrijven, maar daar bovenop is het haar stemgeluid die er uitspringt.

Voor Midnight hebben Will Toledo en Stef Chura nog eens naar oude demo’s geluisterd, van een aantal songstructuren opgeknipt, verwijderd en nieuwe stukjes toegevoegd, wat Car Seat Headrest studiotrucjes toegepast en in de eindmix de zang wat verder naar voren geschoven. Tegelijkertijd hebben de liedjes wat meer lucht gekregen en horen we in de teksten dat ze meer schijt heeft gekregen.

Die zelfverzekerdheid hoor je gelijk terug in de openingstrack. Want naast een venijnige en onbeschaamd verbitterde shout-out naar een ex, is het nummer een ongekende 5 minuten en 41 seconden lang. Daarnaast zouden zowel Scream als Jumpin’Jack niet mistaan op een 90s high school film soundtrack, want super catchy. Ze lijkt zich ook bewust te zijn van die 90s highschool soundtrack associatie, gezien de video van Scream zich op een high school afspeelt.

Ook live heeft ze de zaakjes goed voor elkaar. Haar band bestaat uit een aantal lokale en iets minder lokale muzikanten, die samen inmiddels een paar keer Noord-Amerika hebben getourd. De Stef Chura band is warmgedraaid voor Europa en vanavond dus ook Groningen!

- Thomas