Anderhalf jaar geleden zinderden ze nog in Vera (overigens mijn eerste stukje als scribent), maar de heren en dame van Stream of Passion staan alweer te popelen om terug te komen. En niet zonder reden: een dag voor het optreden in Groningen verschijnt het nieuwe album Darker Days – de derde studioplaat van de band sinds de oprichting in 2005. In die tijd is er veel veranderd binnen de groep. Van de originele line-up zijn alleen zangeres Marcela Bovio en bassist Johan van Stratum nog over. Persoonlijk betreur ik nog altijd het gemis van pianist Alejandro Millán en gitariste Lori Linstruth. Zij maakten in de begindagen van de band het verschil. Oprichter Arjen 'Ayreon' Lucassen was alleen nuttig voor de kickstart, maar heeft nooit echt in de band gepast.

Gelukkig weet Stream of Passion zich nog steeds vrij aardig te onderscheiden van andere zogenaamde 'female fronted' metalbands. Toegegeven, voor vernieuwing moet je echt ergens anders kijken, maar de band doet haar kunstje met verve. Onlangs stonden Marcela en haar mannen nog flink in de schijnwerpers doordat collegapodium Hedon in Zwolle ter ere van een vernieuwde website (ja, ook zij zijn goed bezig!) besloten had een volledig concert live te streamen. De keuze was gevallen op het Nederlandse Delain, dat Stream of Passion als voorprogramma meebracht. En niet eens vanwege de voor de hand liggende woordgrappen. Duizenden mensen hebben de stream gevolgd en de reacties liegen er niet om. De Nederlands/Mexicaanse delegatie heeft goed huisgehouden in Zwolle, dus dat belooft wat voor Vera.

Helaas heb ik op het moment van schrijven geen (al dan niet stiekem) exemplaar van het nieuwe album tot mijn beschikking, dus het blijft een beetje gissen naar het nieuwe geluid. Wel valt er uit de track-by-track-opsomming die de band op haar eigen website geeft af te leiden dat er gestreefd is naar een zo divers mogelijke muzikale invulling. De nadruk ligt op beukende gitaarriffs en Marcela's herkenbare zang, maar er komt ook Argentijnse, Spaanse en Mexicaanse volksmuziek aan te pas. Doordat Stream of Passion daarnaast een paar zeer degelijke ballads in huis heeft, waarin Marcela's stem pas echt goed tot zijn recht komt, lijkt een gevarieerde setlist gegarandeerd. Voor liefhebbers van andere (Nederlandse) 'female fronted' acts als Nemesea, Epica en Delain is het succes verzekerd. Maar ook de wat ruimer georiënteerde stevige muziek-liefhebber zal hier niet snel een buil aan vallen.

 Weedebee