In Vera zijn we altijd al gek op bands die buiten de stippellijntjes knippen. Bands die het experiment niet schuwen, muzikale grenzen opzoeken en oprekken, en dat alles met een eigen en ook eigenwijze smoel. Stuurbaard Bakkebaard, die Eindhovense groep met die geweldige naam, is zo’n band. Zij staan garant voor een zeer onderhoudende, vermakelijke en afwisselende avond.

Opgericht in 1996, speelde de band het eerste jaar nog naamloos. Ook songtitels ontbraken, want de liedjes werden ter plekke op het podium bedacht. In 2001 kwam op Munich Records het debuut ‘Chuck’ uit, waarna optredens op Lowlands, Noorderslag, Oerol, Crossing Border en Motel Mozaïque volgden. Aan die rij festivals zie je al een beetje het slag muziek af waar Stuurbaard Bakkebaard zich van bedient.

Getourd werd verder met Krang (de band van André Manuel), het Noorse Kaizers Orchestra en door Zuid-Afrika met Fokofpolisiekar. Ze speelden mee op het album ‘7’ van De Kift, een band waarmee ze vaak vergeleken worden, net als met Tom Waits trouwens. Daarnaast leverde SBBB soundtracks voor de Vlaamse cultfilm ‘C’est arrivé près de chez vous’ en de Nederlandse rolprent ‘Doodslag’. Voor die laatste film traden ze op in bioscopen en clubs tijdens de voorstelling.

Samen met zeker 15 andere artiesten werd het Beukorkest opgericht, waarin een crossover van allerlei muzikale stijlen plaatsvindt. Uit het Beukorkest kwam weer een samenwerking met DJ DNA (eind december nog in Vera te zien), waarmee in 2009 op PIAS de vierde plaat ‘L’Amour’ werd uitgebracht. Ondertussen was de fanbase danig aangegroeid en waren de heftige concerten van SBBB meestal volle bak. Dat moet vanavond ook weer lukken. Plaat vijf ‘Boys Do Cry’ is net uit, weer als oorspronkelijk drietal opgenomen. Een uitgebreide clubtour doet natuurlijk ook Vera weer aan. Alle hens aan dek voor een intens avondje experimentele rock!

T-Ice