The Substance – Albert Hofmann’s LSD (Martin Witz 2011)
Nagesprek met Doede de Jong en Ruud Kortekaas

Toen de Zwitserse scheikundige Albert Hofmann (1906-2008) in 1938 bij toeval lsd (Lysergsäure-diäthylamid) synthetiseerde had hij nog geen idee dat zijn ontdekking ruim twintig jaar later één van de bekendste hallucinogenen zou worden. Het middel werd eerst vooral gebruikt door psychiaters om geestesziektes zoals schizofrenie te onderzoeken. Maar vanaf de jaren zestig werd lsd, ook wel Acid genoemd, hoofdzakelijk gebruikt als recreatieve drug.The Substance – Albert Hofmann’s LSD vertelt het verhaal van deze bijzondere stof. De documentaire gaat uitgebreid in op het ontstaan, de werking en effecten (euforisch én hels), maar ook op de enorme invloed die lsd heeft gehad op de hippiebeweging.

Regisseur Martin Witz weet zijn film rijk te illustreren met archiefbeelden van experimenten, lsd-goeroes Ken Kesey en Timothy Leary en optredens van Jimi Hendrix en The Beatles. Kesey schreef de roman One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1962) en wist met een bizarre bustocht naar New York een nieuwe tegencultuur in Amerika te symboliseren. Psycholoog Leary is bekend (en omstreden) geworden als voorvechter voor het gebruik van lsd als therapeutische en spirituele verrijking. Hij introduceerde de beroemde uitdrukking “Turn on, tune in, drop out.”

Door zijn documentaire in een kleurrijk en psychedelisch jasje te steken speelt Witz ook op sfeervolle wijze met de visuele uitwerking van lsd. Het maakt The Substance – Albert Hofmann’s LSD tot een fascinerende en informatieve trip voor iedereen die nieuwsgierig is naar de spraakmakende drug en alles wat ermee te maken heeft.

Na afloop wordt er nagepraat met ervaringsdeskundige Doede de Jong en wetenschapper Ruud Kortekaas. Doede (1949) is een ervaren Lsd-gebruiker en biologisch wietkweker. Hij is een van de hoofdpersonen in de documentaire Nederwiet de Moevie (2011). Dr. Ruud Kortekaas is psychofarmacoloog, functioneel neuroanatoom en universitair docent. Momenteel onderzoekt hij de werking van ketamine en diverse psychiatrische syndromen.

Ruben