Indiepop-sensatie Superorganism is wat je noemt een internationaal gezelschap. Tot op heden telt hun – wat lijkt wel almaar uitdijende – formatie vijf nationaliteiten. Zo’n gemêleerd gezelschap verraadt een kleurrijke ontstaansgeschiedenis; gelukkig is hun muziek dat ook! Vrolijke indiepop met gekke synths en onweerstaanbare samenzang refreintjes.

De groep ontstond nadat de Japanse scholiere Orono Noguchi via YouTube de band The Eversons uit Nieuw Zeeland ontdekte. Noguchi, die op dat moment in de VS naar de middelbare school ging, bezocht een optreden van The Eversons tijdens een vakantie in Japan. Ze raakten bevriend en niet veel langer werd Noguchi gevraagd om een songtekst te schrijven. Het resultaat was “Something For Your M.I.N.D.”, welke later werd opgepikt voor de soundtrack van FIFA 18.

De Nieuw Zeelandse Ruby en B, en Soul uit Zuid-Korea voegden zich later bij de groep, waarmee de formatie nu acht leden telt. Zeven van deze superorganismen delen tegenwoordig een huis in Londen, welke ook functioneert als studio, terwijl Soul in Sydney, Australië woont.

Hun drukke tourschema bracht Superorganism afgelopen januari naar Eurosonic, waar ze grote indruk maakten. “Volkomen terecht”, typeerde Trouw de hype rondom de band. “Muzikaal heeft het soms wat weg van Blur, als collectief staat het net zo vrolijk en kleurrijk op het podium als Arcade Fire. Maar dat zijn maar vergelijkingen.”

We zijn dus erg verheugd Superorganism terug te mogen verwelkomen in Groningen!

De creatieve duizendpoot Pauline de Tarragon a.k.a. Pi Ja Ma zal de avond voor ons komen openen. Deze jonge Française is een alleskunner en heeft naast een prachtige stem ook een groot talent voor tekenen. Ze maakt kleurrijke illustraties en video’s die het typerende artwork van Pi Ja Ma vormen. “There is nothing more psychedelic and profound than a child’s drawing ”, aldus Pauline. Al die vrolijke basiskleuren, gekke outfits, en bijna kinderlijke uitspattingen zijn een statement waarmee ze de alledaagse sleur en de volwassen problemen in een ander daglicht weet te plaatsen.

Samen met componist en producer Axel Concato maakt dit duo aanstekelijke popliedjes. Het is geen wonder dat ze tijdens hun tour in de UK opvielen en door Superorganism werden meegevraagd op deze tournee.

Superorganism - The Prawn Song (Official Video)
Superorganism - Something For Your M.I.N.D. (Official Video)
Pi Ja Ma - Ponytail (Official Video)