Mijn eigen winkel zit schuin tegenover Elpee. Regelmatig hoor ik daardoor op straat mensen zeggen: “Oh ja, vinyl is weer helemaal terug”, of “Hee, leuk elpees, die maken helemaal een comeback”. En inderdaad, dat is absoluut waar, want de afgelopen jaren is de verkoop van de ouderwetse vinylplaat alleen maar gestegen, terwijl de verkoopcijfers van cd’s slechts daalden. Vreemd is dat niet, want van vinyl gaat een zekere magie uit. Je haalt de glimmende zwarte schijf voorzichtig uit het vaak prachtig vormgegeven artwork en plaatst hem met twee handen op de draaitafel en zet voorzichtig de naald erop, waarna een zacht kraken de warme tonen begeleidt tot je de plaat moet omdraaien.

Handenvol indie bands brengen nu dan ook hun nieuwste releases alleen nog uit op vinyl. Zo ook het Groningse Svetkoff Lamps, dat haar eerste uitgave meteen op het nog net iets zeldzamer 10” formaat presenteert. De plaat is genaamd 'Meshes' en komt uit in samenwerking met het lekkere undergroundlabel Katzwijm Records van Corno Zwetsloot. In zijn Next To Jaap Studio in Voorhout nam het trio in november van afgelopen jaar de ep op. Zwetsloot staat garant voor de betere Nederlandse alternatieve geluiden. Hij nam eerder ook een aantal Groninger helden op als Green Hornet en Propeller.

Svetkoff Lamps bestaat uit Wim Prummel en Jonna van Schoorl, beiden op gitaar en als zanger(es). Ze zijn natuurlijk ook graag geziene gasten in uw lokale club. Op drums worden ze begeleid door Marinus de Lange, die eerder in Whipster speelde. Via een geheim kanaal kreeg ik vast een paar nummers te horen van de ep die de 23ste gepresenteerd wordt. Ze klinken als de rustige, duistere songs van Sonic Youth. Dissonante gitaren en uitgeklede, maar snoeistrakke drums dus. De vergelijking wordt natuurlijk versterkt door het feit dat er zowel een mannelijke als een vrouwelijke zanger is.

Een presentatie als deze kent natuurlijk ook speciale gasten en niet de minste! Eerst moet ik Space Siren noemen, de meest recente band van eerder genoemde Corno Zwetsloot. Space Siren, met Gwendolien Douglas van AC Berkheimer op zang, kun je shoegaze noemen, maar daarvoor maken ze net te catchy liedjes, hoewel het goed lukt om niet te poppy te worden. Hoe dat precies klinkt kun je behalve in Vera horen op de eerste plaat van ze die binnenkort uitkomt op Subroutine Records, waarmee de link naar Groningen natuurlijk meteen gemaakt is.

Zoals gezegd speelde drummer Marinus van Svetkoff ooit in Whipster en ook deze lokale reuzen betreden het podium. Dat hebben ze al heel wat keren gedaan en als je ze eerder hebt gemist is dit een moment om deze bijna legendarische Groninger band te komen zien. De band van Peter van der Heide en Henk Drent maakt zwaarmoedige, uitgesponnen gitaarmuziek in Amerikaanse stijl die volgens een recensie klinkt alsof je een ploeg door de zware klei trekt.

Tot slot meer Subroutine, want Vox Von Braun zal ook nog het podium betreden. Dit viertal nam afgelopen jaar ook een plaat op die dit jaar wel het licht zal zien. Die zal waarschijnlijk een wat lichtvoetiger geluid laten horen dan de andere bands op deze avond, met zijn combinatie van powerpop en noise. Daarmee komt de avond op maar liefst vier bands en het kost je niet meer dan een maandkaart. Volgens mij wordt dit een legendarische indieavond en als je die mist ben je een oen!

- Tsjalling