Speelvolgorde:
Big Ear: 21.00 uur
Allah-Las: 21.45 uur
The Swains: 22.45 uur

De top der Groningse bands is lekker bezig: WOLVON zit middenin de opnames van hun debuutplaat en Traumahelikopter heeft er net eentje opgenomen, die ze in januari komen presenteren. Net als Vox Von Braun. Maar eerst is het de beurt aan The Swains! Die waren de laatste tijd vooral regelmatig te zien met kin, maar ondertussen dus ook nog onder hun eigen naam actief.

The Swains hebben al vaker hun waanzin in Vera mogen vertonen, zowel Downstage als op  het hoofdpodium. Ze waren een paar jaar geleden het voorprogramma van Cheap Trick en vorig jaar dat van Davila 666. Voor wie ze altijd gemist heeft nog even wat biografische zinnetjes: je hebt te maken met een gitariste, een drummer en een zanger. Die zanger speelt gitaar, orgel en mondharmonica, en dat doet ‘ie op een bijna manische manier. The Swains staat garant voor intense liveshows met hun rauwe en ontzettend energieke mix van garagerock, blues en soul. “Eenmaal op stoom doet dit geheel je bijna geloven dat blues en gospel in ons land ontstaan is,” aldus hun biografie. Daar durf ik me wel bij aan te sluiten.

Gratis toegang vanavond, en dat is best bijzonder, want de special guest van vanavond is niet de minste. De naam Allah-Las circuleert heftig rond in de blogosphere maar bijvoorbeeld ook bij onze buurmannen met dat mooie platenzaakje. Allah-Las is vier jongens uit Los Angeles, die garagepop/surfmuziek maken met een lekker dikke 60’s vibe. Niet verwonderlijk dat ze vergeleken worden met de Beach Boys, een meer hedendaagse referentie is bijvoorbeeld White Fence. Muziek die je eigenlijk het liefst zou horen op een zonovergoten en net iets te warm festival, biertje in de hand en loom meeknikken op die laidback maar onweerstaanbaar vrolijke, catchy gitaarriffjes. Juist in december is er toch niets fijners dan je even weer in het festivalseizoen te wanen, ogen dicht en genieten maar! Kun je daarna door The Swains weer lekker met beide benen op de grond worden gezet.

De avond wordt geopend door de Groningse band Big Ear. Bij dit zeskoppig geesteskind van voormalig frontman Dikkie Visser van de bekende Groninger formatie Planet Orange vormt dubbel slagwerk de basis, aangevuld met gitaar, rhodes, bas en blazers. Ritmiek en sfeer vormen de basis van de soms experimentele nummers, geïnspireerd door verschillende invloeden uit de wereld- en popmuziek, waaronder fanfare, roots, alternatief en etno. Ontaard en ontworteld. Door het oog van het oor gekropen: Big Ear. Hear, hear!

- Marinke