Tamikrest is een muzikaal collectief uit het Sahara gebied van Noord Mali, opgericht in 2006 door Ousmane Ag Mossa.

Mossa groeide op met de tuareg blues van Tinariwen, een groep muzikanten die al reizend door de Sahara hun land moest ontvluchten vanwege conflicten en oorlog. De band distribueerde cassettetapes tijdens hun nomadische trektocht en Mossa voelde zich hevig geïnspireerd door de melancholische bluegrass van de band met dat gejaagde woestijnzandgitaargeluid dat zo typerend is voor tuaregmuziek. 

Samen met wat vrienden richt hij Tamikrest op in 2006 en begint zijn eigen muzikale reis. Zes platen heeft de band tot nu toe uitgebracht waarvan de laatste Tamotait in 2020.  Tamotait eert de generaties voor hem, maar voegt ook nieuwe elementen toe waardoor de muziek een wat moderne feel en luchtiger karakter krijgt. De nummers zijn opzwepend en verfijnt traditie met funk en soulritmes en zelfs een likje disco. 

Maar verdriet en verlies horen ook bij tuareg.  Luister naar het betoverende Aicha en het prachtige As Sastnan Hidjan.  De melodieën zijn opzwepend en meeslepend en glijden door de nummers als zand door je vingers.  De zang is levendig en harmonieus en wordt opwindend voortgestuwd door een dwingende percussie. 

Het mooie aan tuareg is dat de traditie van protesteren middels muziek van generatie op generatie wordt doorgegeven, opdat het leed van de voorvaderen nooit vergeten wordt.

Tamikrest doet dat met passie en liefde en hart voor het land.

- Nathalie