Afrika fascineert. Net als 'de Afrikaanse muziek' die de afgelopen jaren in steeds grotere mate richting de westerse luisteraar is gekomen. Bijvoorbeeld met de schitterende verzamelaars als Éthiopiques of de gigantische stroom aan 'on-ontdekte' parels die via Awesome Tapes From Africa nu ook hier te horen zijn. Het werk van The Ex, het verschuiven van de focus door festivals als Le Guess Who?, goed ontvangen bands als Tinariwen, King Ayisoba, Bombino of het bijzondere duo Amadou & Mariam. Ik weet het, het is voor dit stuk pijnlijk op een hoop gegooid, maar wie graaft merkt dat iedere streek zijn eigen kenmerken heeft; soms dichtbij de traditie, soms met westerse invloeden, soms jazzy, soms psychedelisch rockend. Maar heel veel is geweldig. Al zijn de Maghreb, Mali en Ethiopië persoonlijk favoriet.

Tamikrest, een van de favorieten, komt naar VERA. Deze band komt uit het grensgebied tussen Mali en Algerije, in de Sahara. Net als het bekendere Tinariwen is Tamikrest onderdeel van de welbekende, nomadische Toeareg - met een vergelijkbare sound, al is Tamikrest iets swingender. Tamikrest zingt in het Tamashek, een taal van de Toeareg. De schoonheid van hun geboorteland Mali, maar ook de ellendige situatie aldaar, is het onderwerp in veel Tamikrest-songs. Het is Blues, maar dan op z'n Toearegs.

Ook hoor je bij Tamikrest Dub, Psychedelica, Funk, zelfs Artrock, waarbij alles overlapt met de muzikale traditie van de Toeareg. Het zijn de aanstekelijke, indringende grooves die de songs aandrijven, waarbij de baslijnen aan alle kanten worden ingehaald door de melodieën uit de gitaren. Het is de sound, maar ook de naam van de band ('kruispunt' in het Tamashek), die de muzikale vermenging tussen de Sahel, de Maghreb en het westen in zich heeft.

Tamikrest is niet voor het eerst op pad. Sinds het debuut 'Adagh' (2009) tourt de band onafgebroken. In 2017 verscheen 'Kidal', hun derde op het belangwekkende Glitterbeat label, en dat is de reden dat ze opnieuw veelvuldig in ons deel van de wereld te zien zijn. Ze waren ook wel eens in onze eigen club. Een keer geen (post-)punkende, garage of indierock, maar toch heel vertrouwd. Als je er toen bij was, kom dan terug. Was je er niet, kom kijken. Want Tamikrest voert je mee.

20:30 DJ Pushin Wood
Al bijna vier jaar blazen de boys van de tweewekelijkse LOFT feesten hier de zaal omver met de allerbeste Funk, Soul, Hip-Hop en de wereld aan niet-Westerse muziek. Altijd origineel en verrassend,  maar vooral dansbaar. Vanuit Pushin Wood Soundsystem zal vanavond Georges de muzikale omlijsting verzorgen.

niek