Geluk bij een ongeluk dat ik af en toe last van luiheid heb, anders was het geschrevene niet geheel correct. Drie bands vanavond, allemaal in de categorie zware metalen. Nederlanders, Ieren en Engelsen die in de kelder hoofden willen laten schudden.

Uit Utrecht komt Terzij de Horde, een band waar ik niet eerder van gehoord had. En even googlen verder klinkt dit veelbelovend. Vergelijkingen met bands als Khanate en Wolves in the Throne Room, dan is mijn aandacht getrokken. Onder de noemer 'post black metal' wordt op  de plaat 'A Rage of Rapture Against the Dying of the Light' duistere doommetal afgewisseld met furieuze drumpartijen. Meeslepend, vervreemdend en deprimerend zijn de kernwoorden die bovenkomen. De nummers weten je aandacht vast te houden, helemaal op het moment dat bij het tussenstuk van de twee laatste nummers ineens een banjo ten tonele verschijnt.

De eerste demo van de band werd uitgebracht onder de naam Liar Liar, Cross On Fire. Omdat er veel inspiratie wordt gehaald uit dichters, filosofen en schrijvers, kwamen de heren op de naam Terzij de Horde, gehaald uit het gedicht Einde van Hendrik Marsman.

Uit Ierland komt Five Will Die, muziek die je bij je keel grijpt. Trage riffs waarbij je ineens merkt dat je hoofd aan het meebewegen is. Het is rauw en ongeraffineerd, waarbij je je afvraagt waardoor de zanger zo verdomde gefrustreerd is geraakt. De mooiste omschrijving die ik hiervoor vond was wel 'the soundtrack to a tortured soul working out his demons and learning to cope with life'.

En als verrassende derde Wizard's Beard uit Engeland. In het voorjaar  hebben zij de EP Pure Filth uitgebracht, die doet verlangen naar meer. De titel van de EP zegt ook meteen alles wat je over deze band moet weten, het is vieze, moerassige sludge die doet denken bands als Iron Monkey en Buzzov'en. Geen schokkende nieuwe inzichten hier, maar wel zalige trage riffs die je tot in je onderbuik voelt.

Mij lijkt dat de herfst vanavond kan beginnen. - Edwin