Vers terug van een tour door de USA, Mexico en Canada gaat Textures in Europa en dus ook thuisland Nederland touren om het zojuist uitgebrachte vierde album 'Dualism' te presenteren. Het kan zo een heel avontuur zijn, spelen in een progressive metalband. De volgende tournees over de gehele planeet  zullen wel snel volgen, want de plaat is uitgebracht in Europa, Zuid-Amerika, Australië, Azië en Noord-Amerika. (Euh, noemen we dat eigenlijk niet gewoon werelwijd?) In Nederland wordt de release van de Brabanders gebroederlijk gevierd met Face Tomorrow uit Rotterdam en Steak Number Eight uit het Belgische Wevelgem. Op 17 november is het feestje in Vera.

Daarvoor speelt Textures onder andere op 22 oktober in Keulen, waar een heel festival rond 'djent' metal is georganiseerd, een spin-off van de progressieve metalscene waarin Textures zich bevindt. De band is er headliner en wordt internationaal gezien als een van de vaandeldragers van het genre. Djent is afgeleid van de benaming voor de aanslag van een akkoord op een naar beneden gestemde gitaar met extra dikke snaren (voor de akkoorden-kenners onder jullie, bijvoorbeeld een drop C#), die daarna meteen met de palm van de hand gedempt wordt en ongeveer zo klinkt als "Djent! Djen-djent!", enzovoorts. Het Zweedse Meshuggah wordt gezien als de initiator van het genre, maar in de online Urban Dictionary wordt Textures in een adem genoemd met het grote voorbeeld:
 "Artists such as Meshuggah, Periphery, Textures, Xerath and Midnight Realm use Djents in their music."

Drummer Stef Broks vindt de benaming prima:  "De gitarist van Periphery heeft bedacht dat dat een goede naam is, voor wat we hier eerst math metal noemden. Het maffe is dat de nieuwe lichting sinds de release van ons vorige album Silhouettes heel snel opgekomen is, en best wel hip is bij een commercieel publiek."

En dat publiek zal de meer song-gerichte melodieuze aanpak op de nieuwste plaat zeker bevallen. Deze bevat vooral in de zang, naast de bekende grunts, meer 'cleane' zang van de nieuwe zanger Daniël de Jongh, voorheen zanger bij Smogus en CiLiCe. Ook is er meer ruimte voor ingetogen stukkken. Maar de oude Textures-liefhebber kan gerust zijn, want er wordt verder nog genoeg ge-djent.

Het Rotterdamse Face Tomorrow is een oude bekende op onze Vera-planken. Als jongetjes staan deze mannen eind negentiger jaren al downstage in de Kelderbar. Emo-core is dan nog een fris genre en Face Tomorrow laat zich inspireren door toenmalige exponenten als Quicksand,  Sunny Day Real Estate en At-The-Drive-In en buiten het genre door onder andere Deftones, Radiohead  en The Foo Fighters . Kort gezegd, melodieuze popsongs met toch veel gitaargeweld en verrassende wendingen. In 2001 verschijnt de eerste EP 'in The Dream' en weet de band met een eigen melancholisch geluid de aandacht op zich te vestingen. Meer platen, optredens op grotere festivals en tours tot in de USA zijn het gevolg, vooral in 2008 na het uitbrengen van 'In The Dark' op Excelsior. De nieuwste zelfgetitelde plaat is in de lente van dit jaar uitgekomen en is geproduceerd door Textures-gitarist Jochem Jacobs. Hij is erin geslaagd om de live energie van de band eindelijk op de plaat te vatten. Als je wilt weten hoe dat is, ben je bij deze uitgenodigd. Vooraan bij het podium.

De rij wordt gesloten door de jonge talenten van Steak Number Eight, het postrock/noise viertal uit Wevelgem. De jongens zijn  amper 18, maar hebben onlangs al hun tweede plaat afgeleverd, getiteld 'All Is Chaos' en geproduceerd door Mario Goossens, in het dagelijks leven drummer bij Triggerfinger. Geïnspireerd door bands als Tool, Deftones, Pelican, Isis en Neurosis wordt in-your-face-gitaargeweld afgewisseld met atmosferische zweeftochten.

En, oh ja. Gedurende de Nederlandse tour vallen er een aantal Textures signature sneakers te winnen door een ingescand voorverkoopkaartje door te mailen. Wablief??! Heb ik hier nou te maken met een metalband of een winkelketen? Nou ja, anyway, bespaar je verder de moeite want de inzendingsdatum is vanaf 21 oktober gesloten. Voor de mogelijke winnaar, die de moeite heeft genomen; veel plezier met de schoenen, je zult ze op het podium op mogen halen.

Dikkie.