Nu de lente eindelijk lijkt aan te breken en de coronamaatregelen grotendeels zijn afgeschaft, krijg ik steeds meer zin om weer spannende, opzwepende, dansbare bandjes in VERA te gaan kijken. Met het duo dat vandaag op het affiche staat moet dit helemaal goed gaan komen.

The Cool Greenhouse uit Londen maakt repetitieve, hypnotiserende postpunk die echter verder en dieper gaat dan het gemiddelde Britse bandje. Het zijn de stem van zanger Tom Greenhouse, de inhoud van zijn teksten en de manier waarop die gebracht worden, die zorgen voor een belangrijk deel van de verdieping.

De teksten, niet gespeend van (zelf-)ironie en scherpe humor, tippen allerlei persoonlijke, sociale, literaire en politieke thema’s aan. Greenhouse spreekt-zingt alles op een poëtisch-psychedelische wijze aan elkaar, terwijl de gitaren hun vaak enige riff hardnekkig herhalen, de bas er dwars doorheen zijn eigen gang gaat en de drummer een dansbare beat vasthoudt. Sommige songs duren dermate lang dat je er helemaal door opgezogen wordt; andere zijn kortere knallende exercities.

Dit vijftal bestaat nog niet eens drie jaar, maar niemand minder dan Henry Rollins reageerde op hun debuutplaat ‘The Cool Greenhouse’ met de woorden: “The Cool Greenhouse, my new favourite post-everything existential music happening. Hooray!” Die kunnen ze alvast in hun zak steken. De band staat geboekt voor een clubtour door Europa - met vier shows in Nederland - en doet ook festivals aan. Zo hard kan het gaan. En het mag dus weer: optreden voor een vol VERA! Dus kom uit je coronadepressie door je te laten meevoeren op de onbedwingbare klanken van The Cool Greenhouse!

Vergeet niet op tijd het pand te betreden, want ook Geo wil je niet missen. Dit vijftal - met wat bekende VERA-gezichten - schiet heen en weer tussen noisy postpunk, no-wave en weird funk. En weird is het zeker, wat het enorm boeiend en spannend maakt. Op hun zelfgetitelde cassette-EP vliegen de krassende en piepende gitaren van Michiel Klein en Jorne Visser soms kortstondig uit de bocht, terwijl de ritmesectie van bassist Maud van Maarsseveen, drummer Gijs Deddens en toetsenist Ype Zijlstra onverstoorbaar door groovet. Geo staat al op Bandcamp en speelde in de betere Nederlandse podia als Ekko, Worm, OCCII en VERA Downstage. Hartstikke leuke band!

T-Ice