De legendarische Nederlandse underground band The Ex bestaat 40 jaar! Dit hoogtepunt wordt gevierd met een reizend festival met maar liefst 10 uiteenlopende internationale acts, waaronder noise-gitaaricoon en Vera legende Thurston  Moore van Sonic Youth, de krachtige 'Azmari' zangeres Zewditu Yohannes en uiteraard The Ex zelf. Het The Ex-40 Festival brengt een programma dat net  zo experimenteel en divers is als The Ex zelf. De band speelde herfst 2018 nog in Vera voor de release van het album '27  Passports'.

Sinds het ontstaan van de band in 1979  heeft The Ex uit Wormer en Amsterdam een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. The Ex begint als punkband vanuit de kraakbeweging, beïnvloed door door Britse bands als het eigenzinnige The Fall en anarcho-punks Crass en heeft al snel een eigen geluid te pakken. Dwarse en hoekige ritmes, die toch bijna weer dansbaar zijn, worden doorsneden door scherpe, atonale, noisy gitaarpartijen waarover venijnige, maatschappijkritische teksten worden uitgespuugd. Deze kritische houding  zal altijd overeind blijven, maar muzikaal ontwikkelt The ex zich in de loop der jaren als een ware duizendpoot door samen te werken met jazz-  en volksmuzikanten uit alle windstreken en laatstelijk vooral uit Ethiopië.

Zo zien we The Ex in Vera samen met cellist Tom Cora, drummer Han Bennink, saxofonist Getatchew Mekuria en bands als Konono No.1 en Fendika. En altijd versmelten de jazz- en Afrikaanse folk-klanken op wonderbaarlijke wijze met  de dwarse Ex-drive om samen te komen tot een opwindend en vernieuwend groovend geheel. Tekstueel kritisch en muzikaal een feest. Op '27 Passports' (2018) vinden we weer meer de underground punkband van weleer, die en doet denken aan bands als The Fall, Sonic Youth, Joy Division en The Slits. Muzikaal blijft The Ex altijd vooruitstrevend en valt nooit in herhalingen. Live is er altijd die pure overgave. Het hele The Ex-40 festival ademt deze geest en dan krijgen we ook nog 10 zeer interessante acts voor de kiezen. Ga er maar aan staan!

Dikkie.

Het volledige programma van het The Ex Festival is als volgt:

20:00 ZEA & Oscar Jan Hoogland
20:20 Ada Rave, Hanne de Backer, Christine Abdelnour
20:40 Anne-James Chaton & Andy Moor
21:00 Brader Musiki
21:20 Terrie Ex vs Greetje Bijma & Paal Nillsen-Love
22:40 Thurston Moore vs Kat Ex
22:00 Zewditu Yohannes & Mamush
22:40 TRASH KIT
23:00 Lena Hessels
23:20 The Ex

Zea & Oscar Jan Hoogland
Arnold de Boer startte Zea in 1995 en speelde sindsdien ongeveer 2000 shows over de hele wereld; zes continenten, 40  verschillende landen. In 2009 startte hij zijn eigen Makkum Records label, waarop hij zijn eigen muziek uitbrengt, maar sinds  2013 ook muziek uit Ghana. Zea speelt samen met de zeer explosieve improviserende elektrische clavikoordwizzard Oscar Jan Hoogland. Afkomstig uit de Nederlandse improvisatiescene, voegt hij een uniek geluid toe aan en verzet hij zich tegen  Zea’s liederen, opent ze en rekt ze uit tot de grenzen van ruimte en tijd. Later dit jaar verschijnt een album van Zea & Oscar Jan Hoogland.

Paal Nilssen-Love
De veelzijdige Noorse drummer Paal Nilssen-Love is een van de meest hardwerkende en indrukwekkende muzikanten die er momenteel is. Hij is bekend van bands als The Thing, Ballister, Hairy Bones, Chicago Tentet en Original Silence en werkte al samen met muzikanten als Arto Lindsay, Otomo Yoshihide, Akira Sakata, Ken Vandermark, Jim O’Rourke, Peter Brötzmann, Thurston  Moore en vele andere.  Al voor zijn 30e verjaardag heeft  Paal zijn status als een van de meest vooraanstaande drummers in Europa waargemaakt. Hij heeft al ontelbare optredens op festivals en  clubs in Europa en Amerika en meer dan 50 releases op zijn naam staan.

Christine Abdelnour
De in Frankrijk wonende Christine Abdelnour is in 1978 geboren in Libanon. Nadat ze in 1997 aanraking  komt met improvisatiemuziek, gaat ze aan de slag met de altsaxofoon en benadert deze als een bron van uitdagende klanken en experimentele technieken. Zo ontwikkelt ze een unieke persoonlijk muzikale taal, waarbij ze klanken tevoorschijn tovert die bijna electro-akoestisch aandoen door een combinatie van ademtechhniek, stilte en akoestische vervorming.  Zo ontstaan complexe geluidspatronen in een ware ontdekkingsreis naar de microtonale aspecten van de saxophoon in het bereik van de hoogste noten, die hijgend, grommend en spugend vanuit het instrument opstijgen.

Brader Musiki
Brader Musiki is een Koerdische zanger en saz-speler uit het Koerdische deel van Turkije die al 30 jaar woonachtig is in  Nederland. Musiki heeft al aardig wat albums op zijn naam staan en speelt momenteel ook veel in het Koerdische deel van Irak waar hij een grote bekendheid is. In 1991 nam Brader twee nummers op samen met The Ex voor een 7 ", genaamd  'Militan' en 'CemeRyne', als onderdeel van de 6. Serie. In die tijd deed hij ook een kleine tournee met de Dog Faced Hermans  en stond hij live op het podium met The Ex.

Trash Kit
Dit trio zal optreden op alle vier The-40 Festivals in september en bestaat uit  Rachel Aggs, Rachel Horwood & Gill Partington, oftewel Trash Kit.
" Their songs once succinct, patchwork post-punk numbers of an honest diary-like nature now tussle more  with long-form songwriting, expeditious polyphony and cascades of sung-spoke vocals."
De nieuwe plaat 'Horizon' (2019) is onlangs in juli verschenen.

Andy Moor & Anne James Chaton
De samenwerking tussen gitarist Andy Moor en dichter Anne-James Chaton is in 2004 begonnen, toen  Chaton bij the Ex op het podium kwam om mee te spelen met een van de nummers. Ze vormen een duo, dat de muziek componeert bij een van van Chaton’s potret series;  "The Journalist", resulterend in de eerste CD “Le Journaliste”. Sindsdien touren Moor and Chaton door Europa,  Canada en Japan, in een continu veranderende en vernieuwende improvisatie-set.
Vorig jaar brachten Chaton en Moor het album 'Tout Ce Que Je Sais' uit, het tweede deel  van het 'Heretics'-project, waarop de luisteraar wordt ondergedompeld in een wereldgeschiedenis aan de hand van diverse  radicale denkers. Donderdag zoeken Anne-James Chaton & Andy Moor samen de grenzen op, tijdens het The Ex Festival.

Lena Hessels
Lena Hessels is geboren in december 2000 in de Witte Villa in Wormer en groeit op te midden van de gitaarklanken van vader Terrie Ex en het vioolspel van moeder Emma. Samen runnen de ouders het avontuurlijke Terp label. Muzikanten als Han Bennink, Sonic Youth,  Konono No.1, Getatchew Mekuria verblijven regelmatig in het huis. Als ze drie jaar oud is bezoekt ze voor het eerst Ethiopië en komt daarna terug voor vele muzikale projecten. Nadat ze vorig jaar zomer de middelbare school heeft afgemaakt is ze vastbesloten meteen een plaat uit te brengen. Ze sluit zich op in de bovenste kamer van het huis waar ze een kleine studio inricht. Na drie weken componeren, oefenen en opnemen is ze klaar. Haar debuutplaat 'Billow' komt vervolgens uit in november 2018.

Zewditu Johannes
Zewditu Yohannes is een ‘Azmari’ zangeres uit Ethiopia. Azmari’s zijn legendarische, rondtrekkende zangers en  zangeressen die het vrije woord verkondigen. Zewditu is een van de sterkste voorbeelden die The Ex op de vele rondreizen  in Ethiopië is tegengekomen. Poetisch en fijnzinnig, maar ook rechtdoorzee met een ongekend krachtige stem. Zij kwam  begin negentiger jaren naar Nederland  en maakte grote indruk. Ze verscheen op Ethiopiques 2 en 18. Daarna ‘verdween’ ze  en settelde zich in London, waar ze twee kinderen kreeg.  The Ex heeft haar onlangs ‘herontdekt’ en zijn heel blij haar naar  het Festival te kunnen halen.