Vandaag speelt de Friese post-punk band The Homesick in VERA om hun nieuwe album The Big Exercise te presenteren. In VERA optreden is alleen al iets waar velen van dromen, maar de heren doen er nog een schepje bovenop door de plaat uit te brengen op het Amerikaanse label Sub Pop, dat verantwoordelijk is voor heel veel bands die in VERA de stempel “legendarisch” hebben gekregen.

Toen ik The Homesick voor het eerst live zag, dat moet in 2014 zijn geweest, waren drummer Erik en bassist Jaap de 18 nog niet gepasseerd. Ze werden zelfs door ouders naar het concert gebracht! Daar moesten wij wat oudere jongens wat om gniffelen, maar ondertussen waren we ook verbaasd hoe het kan dat zo’n piepjonge band uit het niets zoiets al zo goed waren.

Als toenmalige VERA kelderbar programmeur meende ik wel een vinger op de pols te hebben als het om nieuwe bandjes gaat, maar The Homesick en het aanverwante Yuko Yuko kwamen voor mij volledig uit het niets. Een weblog pikte zanger/gitarist Elias Elgersma’s muziek al vroeg op, in die tijd plaatsten de jongens bijna achteloos op het internet. Dat waren zelf opgenomen liedjes met zelf geregisseerde videoclips en dat van uitstekende smaakt-naar-meer lo-fi kwaliteit.

Het Groningse Subroutine records was er dan ook al vroeg bij om hun EP Twist Yr Wrists uit te brengen. We horen psychedelische post-punk, gebracht met een flinke dosis nonchalance aangelegd met verveling en bovenal lekker veel schijt aan alles. Veel roken, bier drinken in videoclips en ouwehoeren rondom het feit dat je uit een klein Fries stadje komt. Precies wat een navelstaarderig landje als Nederland met op commercie gespitste muziekindustrie en grijze rockacademie drek wel kan gebruiken.

Net als dat Sub Pop voor de grunge scene in Seattle van de jaren ‘80 en vroege jaren ‘90 stond, staat The Homesick voor de scene rondom Dokkum. Want naast The Homesick speelden Jaap en Elias ook in Yuko Yuko, samen met muzikanten die uiteindelijk in onder andere Korfbal, Price, Real Farmer en Rats on Rafts terecht zijn gekomen. Nadat het bleek dat ze het live konden waarmaken, speelden The Homsick binnen de kortste keren elk weekend wel ergens in Nederland.

Binnen de kortste keren stonden ze bij de hele Nederlandse muziekindustrie op de radar, maar The Homesick hield standvastig bij Subroutine Records om daar hun eerste album Youth Hunt op uit te brengen. Op deze plaat is de humor van de EP nog steeds terug te horen, maar muzikaal en qua thema’s wordt het al veel zwaarder. Naast de post-punk en indie invloeden begint de progrock duidelijker hoorbaar te worden en beginnen ze te experimenteren met harmonieuze samenzang. De plaat werd dan ook in Nederland erg goed ontvangen en ook het buitenland bleek geïnteresseerd te zijn.

Ondertussen liepen de zijprojecten van de heren gewoon door, maar moeten de studies ook afgerond worden. Elias speelt ondertussen ook in allerlei verschillende experimenten, drummer Erik rond een studie geluidstechniek af, waaronder een stage bij VERA, en Jaap ging ook wel lekker met Korfbal. Ondertussen moest The Homesick wel in goede banen geleid worden en hebben ze manager Peter Dijkstra in dienst genomen. Die moest wel eerst even bij de ouders langs om te vertellen dat de jongens bij hem in goede handen zijn.

The Homesick speelt in Nederland wat sporadischer, maar speelt wel op grotere festivals en doen een aantal tours door Europa. Zijprojecten komen wat verder op de achtergrond te staan en daarnaast wordt er ook afgestudeerd. Ondertussen klopt er een groot Amerikaans label aan die wel interesse heeft in The Homesick. Sub Pop die interesse in jouw bandje toont, wat een droom moet dat zijn geweest!

Nu is Sub Pop een van de bakens van de Amerikaanse pop underground. Begonnen als een labels dat toen nog onbekende bands als Pearl Jam, Nirvana en Soundgarden uitbracht en door de populariteit van die bands ineens gigantisch werd. Daarmee van aanrommelend klein huiskamer labeltje naar een gerenomeerd bedrijf is gegroeid. Ondertussen in Groningen had je VERA, die min of meer met deze trend is meegegroeid. Elke geboekte Sub Pop band stond voor een gegarandeerde volle zaal, wat tegenwoordig niet meer altijd het geval is. Sub Pop is meegegroeid met z’n tijd en een toonaangevend label gebleven, dat met een diverser cultureel klimaat is meegegaan. Neem acts als Shabazz Palaces en Weyes Blood, terwijl ook de grunge van Metz en Pissed Jeans een plek bij het label heeft. Een vooruitstrevende band als The Homesick hoort ook thuis tussen acts als Omni en Moaning.

Vanaf de eerste seconde op hun nieuwe album The Big Exercise is te horen dat The Homesick een enorme sprong naar voren hebben gemaakt. Dankzij het vele touren en door met een open blik naar muziek te blijven kijken, hebben ze invloeden op zich genomen die verder reikt dan wat ze in eerste instantie gegeven is. De kwajongensstreken zijn wat subtieler en de sound is niet meer lo-fi. The Homesick een serieus te nemen band die hun eigen vorm hebben ontwikkeld, met deze plaat als bewijs. Een band die met het gezicht naar de toekomst staat te spelen, gewoon uit Dokkum komt en door dit album op het internationale muziek toneel staat.

The Big Exercise is opgenomen in een echte studio met behulp van een aantal bevriende muzikanten, waaronder Lyckle de Jong, die vanavond samen met Koen van Bommel als De Witte Kunst het voorprogramma verzorgt.

- Thomas